Zuckerberg predstavio novi VR uređaj Quest Pro

Quest Pro dolazi sa snažnim hardverom i naprednim senzorima, ali i visokom cijenom i razočaravajućom baterijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2022. / 09:24

Meta Quest Pro (Foto: Meta)

Na konferenciji Meta Connect 2022. Mark Zuckerberg jučer je predstavio novi naglavni uređaj za virtualnu stvarnost Quest Pro. Riječ je o uređaju koji, za razliku od postojećih VR naočala, nije toliko namijenjen zabavi, koliko profesionalnim korisnicima. A takva mu je i cijena - čak 1500 dolara.

  Slika nije dostupna Zaposlenik u hotelskoj sobi pronašao tajni Zuckerbergov VR uređaj i sve objavio na internetu

Ovo je prvi uređaj kojeg pokreće nova Qualcommova platforma Snapdragon XR2+ Gen 1 koja je 50 posto snažnija te ima 30 posto bolje termalne performanse u odnosu na čipset koji pokreće Quest 2. S obzirom na to da je riječ o “samostalnom” uređaju, odnosno onom koji se ne povezuje s računalima, jasno je kako mu je potreban snažan hardver. Također, ima i 12GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu podataka.

Quest Pro dolazi s dva ekrana pojedinačne rezolucije 1800x1920 piksela i s maksimalnom frekvencijom osvježavanja od 90Hz. Osim u virtualnoj stvarnosti, korisnici Questa Pro, moći će uživati i u proširenoj stvarnosti jer je uređaj opremljen s pet vanjskih senzora koji projiciraju sliku visoke rezolucije unutar uređaja. Također, i unutar Questa Pro nalaze se senzori i kamere koji prate pokrete lica i očiju koje onda mogu preslikati na avatare, kako bi ti izrazi lica i kretnje očiju bili što prirodniji i unutar metaversa.

U odnosu na Quest 2, novi (i puno skuplji) model naglavnog VR uređaja donosi poboljšanja u gotovo svim segmentima, no vlasnici modela Pro s jednom stvari vjerojatno ipak neće biti zadovoljni. A to je baterija, odnosno njeno trajanje. Dok na modelu Quest 2 ona može izdržati 3 sata rada, na modelu Pro trebala bi trajati samo oko 2 sata.

  Slika nije dostupna Istraga šokirala otkrićem unutar metaversa: Djeca su izložena seksu, rasističkim uvredama i prijetnjama silovanjem

Quest Pro dolazi i s dva Quest Touch Pro kontrolera, svaki s 3 ugrađena senzora i naprednim opcijama koja omogućuju jednostavno upravljanje virtualnim svjetovima. Početak isporuka ovog uređaja najavljen je za 25. listopada.

Pored Questa Pro, na Metinoj konferenciji najavljena je i suradnja s Microsoftom koji će u metaverse donijeti Teams, Office, Windows i Xbox Cloud Gaming, a najavljene su i neke igre za metaverse poput VR verzije popularnog Among Usa.

Izvor: Android Authority

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti