Revolucionarno otkriće: Pronađeno "potpuno ljudsko" antitijelo koje sprječava ulazak koronavirusa u tijelo čovjeka

Nadograđujući istraživanje antitijela koja gađaju koronavirus, znanstvenici su identificirali jedno antitijelo koje uspješno blokira virus SARS-CoV-2, uzročnik globalne pandemije bolesti COVID-19.

Branimir Vorša | 04.05.2020. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika otkrio je antitijelo koje sprječava novi koronavirus u zarazi ljudskih stanica u revolucionarnom istraživanju koje bi moglo dovesti do razvoja novih lijekova.

Nadograđujući već postojeće istraživanje o SARS koronavirusu, znanstvenici sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj, Centra Erasmus Medical te trtke Harbour BioMed (HBM) identificirali su potencijalnu metodu za neutraliziranje bolesti COVID-19.

Otkrili su da antitijelo koje sprječava SARS virus da uđe u ljudske stranice isto tako može blokirati i novi koronavirus.

Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Testirali su kolekciju antitijela na uzgojenim ljudskim stanicama i otkrili su jedan koji se veže na dio virusa prisutan i u SARS-u i u SARS-CoV-2.

To otkriće moglo bi ponuditi prvi korak prema razvijanju punog lijeka s antitijelima za liječenje ili sprječavanje razvoja bolesti COVID-19.

Od COVID-19 bolesti dosad je u svijetu oboljelo 3,5 milijuna ljudi te je umrlo njih gotovo 250.000.

Neutralizirajuće antitijelo ima potencijal zaustaviti tijek infekcije u zaraženoj osobi, poduprijeti čišćenje od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena tom virusu, pojašnjava dr. Berend Jan Bosch, koautor spomenutog istraživanja.

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanjuje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom, kaže dr. Frank Grosveld, isto tako koautor navedene studije.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jest u tome što se konvencionalna antitijela prvo uzgoje u drugim vrstama, prije nego što ih se "humanizira", kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je provedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije tvrtke Harbour BioMed, koja omogućava istraživačima da razviju "ljudska" antitijela bez testiranja na ljudima.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti