Revolucionarno: Za samo 24 sata pomoću 3D printera izgrađena cijela kuća

Ovaj model predstavlja prvi korak ka brzoj i jeftinijoj izgradnji kuća diljem svijeta.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.03.2017. / 19:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska kompanija Apis Cor za samo 24 sata izgradila je kuću pomoću pokretnog 3D printera. Kuća od 37 kvadratnih metara nalazi se u Rusiji, a njena izgradnja stajala je nešto više od 10 000 dolara.

Najprije je isprintan betonski dio strukture, tj. glavne komponente kuće kao što su zidovi, pregrade i ovojnice, a zatim su obojani zidovi, ugrađeni prozori i uređen je unutrašnji dio kuće. Ukupni troškovi izgradnje iznosili su 10 134 dolara.

Kuća se sastoji od četiri prostorije - hodnika, kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje, koji su priključene na izvor vode i električne energije, a kompanija tvrdi da joj je vijek trajanja 175 godina te da može izdržati sve nepovoljne vremenske uvjete.

"Želimo promijeniti mišljenje da gradnja ne može biti brza, ekološki prihvatljiva, efikasna i istovremeno pouzdana. Naš je cilj da postanemo najveća međunarodna građevinska kompanija koja će rješavati problem sa smještajem diljem svijeta", rekao je osnivač kompanije.

Apis Cor tvrdi da je prva kompanija koja je razvila 3D printer koji može graditi zgrade na mjestu događaja jer se obično 3D kuće ne grade na mjestu na kojemu će se i nalaziti. Ovaj model predstavlja prvi korak ka brzoj i jeftinijoj izgradnji kuća diljem svijeta.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti