Znanost je pokazala da nas već sam miris kave može učiniti budnima, a za ljubitelje tog crnog napitka ima i još dobrih vijesti, jer postoje i zdravstvene prednosti. Kava je izvor antioksidansa koji se bore protiv upale, a ispijanje prije vježbanja ima blagotvorno djelovanje na sagorijevanje masti.
tri vijesti o kojima se priča


Nova studija sada međutim sugerira da dodavanje malo mlijeka, koje sadrži proteine, može povećati zdravstvene dobrobiti koje donosi konzumiranje kave. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj ispitivali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju s aminokiselinama, građevnim blokovima proteina, i otkrili da njihovo kombiniranje ima dvostruko bolji učinak u borbi protiv stanične upale nego sami polifenoli.
Uloga polifenola i adukata
Polifenoli se mogu pronaći u mnogim namirnicama, uključujući kavu i čaj, voću i povrću, crnom vinu i pivu. Poput drugih antioksidansa, prethodne studije sugeriraju da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti. Smatra se da to djelomično čine kontroliranjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje stanice zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko upalnih medijatora. Upala pomaže u zaštiti od infekcija, ali ako se ne kontrolira ispravno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa II, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Kavena kiselina (CA) i klorogenska kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje, no autori studije su željeli saznati mogu li reakcije koje ti polifenoli imaju s drugim kemikalijama dodatno utjecati na imunološku regulaciju. Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom čaasopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Adukti su proizvodi koji nastaju kada se dvije ili više molekula spoje. U konkretnom slučaju kave s mlijekom, aminokiselina cistein (Cys), koja se nalazi u mliječnim proizvodima, kombinirana je s polifenolima CA i CGA koji se nalaze u kavi, kako bi se stvorili adukti CA–Cys i CGA–Cys. Kako bi dali potporu ovom istraživanju, danski znanstvenici su u još jednoj novoj studiji uspješno pokazali da se polifenoli vežu za proteine u napitku od kave s mlijekom.
Brza reakcija
Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također događa u nekim napitcima od kave s mlijekom koje smo proučavali. Zapravo, reakcija se događa tako brzo da ju je bilo teško izbjeći u bilo kojoj hrani koju smo dosad proučavali, kaže Marianne Nissen Lund, znanstvenica o hrani i koautorica obje nvedene studije.
U primarnoj novoj studiji, istraživači su koristili RNK-sekvenciranje za proučavanje imunoloških regulacijskih učinaka CA-Cys i CGA-Cys u stanicama makrofaga podvrgnutih umjetnoj upali. Također su testirali učinke samih CA i CGA i usporedili ih s kontrolnom skupinom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cys aduktima.
Kao što su znanstvenici i očekivali, polifenoli CA i CGA inhibirali su upalne reakcije, posebice proizvodnju reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i čimbenika nekroze tumora (TNF). No, kada su polifenoli CA i CGA kombinirani s aminokiselinama cisteinima pronađenim u mliječnim proteinima, njihovi su protuupalni učinci dobili poticaj.
Stanice makrofaga izložene polifenolima same po sebi, na primjer, pokazale su više od 2,5 puta veću aktivnost TNF-a nego kada su bile izložene aduktu polifenoli-cistein. Jedina iznimka bio je ROS, koji se neobjašnjivo povećao u makrofagu kada je kombinacija polifenol-aminokiselina bila prisutna u usporedbi s polifenolima samim sobom.
Idući korak, testiranje na životinjama
Zanimljivo je promatrati protuupalni učinak u pokusima na stanicama. I očito, to nas je samo potaknulo da se više zainteresiramo za detaljnije razumijevanje ovih zdravstvenih učinaka. Dakle, sljedeći korak bit će proučavanje učinaka na životinjama, kaže Andrew Williams, imunolog i jedan od autora studije.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i što ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Nova studija samo je ispitivala kako jedna vrsta imunološkog medijatora reagira na kemikalije slične kavi u laboratorijskom okruženju.
Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referenca u primjeni adukata formiranih od fenolnih spojeva i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj modulirati metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti, zaključuju autori studije.
Izvor: Science Alert