Riješen misterij Putinova suludo dugog stola za sastanke u četiri oka

Dugo se nagađalo da je Putinov smiješno dugi stol za sastanke bila mjera opreza protiv bolesti COVID-19, a čini se da izvješće New York Timesa to i potvrđuje.

Branimir Vorša | 19.12.2022. / 13:24

Vladimir Putin i Emanuel Macron za Putinovim neobično dugim stolom za sastanke
Vladimir Putin i Emanuel Macron za Putinovim neobično dugim stolom za sastanke (Foto: Afp)

Neobično dugi stolovi za održavanje sastanaka na kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao bili su nekonvencionalna mjera protiv COVID-19, piše ugledni list The New York Times (NYT).

Vladimir Putin Kremlj otkrio prati li Putin objave na Telegramu (i drugim društvenim mrežama)

Namjena smiješno dugog stola za sastanke u četiri oka bila je da se osigura propisan razmak ruskog predsjednika i posjetitelja od pet metara, odnosno kao mjera prevencije izbjegavanja zaraze novim koronavirusom. Stol je zadržan čak i nakon što je većina svijeta ublažila mjere distanciranja, dodaje NYT.

Američki list navodi primjer gosta koji se sastao s ruskim predsjednikom u ljeto 2021. godine i koji je za NYT rekao da je tri dana proveo u karanteni prije susreta s Putinom za tim dugim stolom. Dodao je da je za smanjivanje tog razmaka bila potrebna i duža karantena.

NYT je citirao izvore povezujući Putinovu fizičku izolaciju zbog pandemije i način na koji je pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu, konzultirajući nekoliko drugih ljudi i iznenadivši čak i svoje najbliže suradnike. Ruski predsjednik na isti je način vodio sastanke sa svjetskim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ismijavao je Putina i njegov stol tijekom intervjua s Davidom Lettermanom, koji je emitiran u prosincu.

On toliko voli svoj život. On čak bira sjediti za tim smiješno dugačkim stolom. Boji se da ne dobije COVID-19 ili neku drugu infekciju, rekao je Zelenski.

Slika nije dostupna Muskova najnovija objava: "Ovim putem izazivam Vladimira Putina na borbu jedan na jedan. Ulog je Ukrajina"

Dugo se nagađalo da je dugi stol mjera opreza za COVID-19, a čini se da izvješće NYT-ja to potvrđuje. Ranije tijekom pandemije Putin se 16 mjeseci nije osobno susreo ni s jednim zapadnim čelnikom, dodaje navedeni američki list. Prvenstveno se sastajao s ljudima putem videokonferencije s nepoznate lokacije, dok je tek nekolicina njegovih pomoćnika uspjela dobiti željeni osobni pristup.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti