Rješenje velikog IT problema neće biti jednostavno: Marko Rakar najavio uzbudljiv vikend za administratore

Ipak, pozitivno je što se čini da sigurnost nije ugrožena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2024. / 11:38

IT sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

I dalje traju veliki problemi s IT sustavima kompanija diljem svijeta zbog kojih danas mnogi ne mogu obavljati svoje poslove, dok su brojnim putnicima poremećeni planovi za godišnji odmor jer su avioni prizemljeni. Krivac je za to, kako smo već pisali, američka sigurnosna kompanija CrowdStrike, koja je napravila grešku prilikom nadogradnje sigurnosnog softvera koji koriste brojne tvrtke diljem svijeta.

IT problemi, ilustracija Globalni IT problemi osjećaju se i u Hrvatskoj: Sigurnosna kompanija napravila je samo jednu grešku, a onda je počeo kaos!

Odgovor na pitanje kada će se problem riješiti trenutačno je nemoguće dati, a u razgovoru za N1 stručnjak za IT sigurnost Marko Rakar objasnio je što možemo očekivati. Prema njemu, riječ je o problemu čije bi rješenje moglo biti prilično komplicirano jer na svakom serveru ga treba ručno zaustaviti i napraviti ručnu intervenciju, a govorimo o na tisuće servera. Zbog toga što popravak ne i trebao biti automatski, već ručni, rekao bih da administratori imaju uzbudljiv vikend ispred sebe, komentirao je Rakar.

Palac dolje Facebook ponovno radi, nakon što nije bio dostupan korisnicima diljem svijeta

Iako rješenje neće biti jednostavno, Rakar ima i dobre vijesti. Prvo, čini se da sigurnost nije ugrožena. Dok je normalno funkcioniranje kompanija apsolutno poremećeno, a čini se da bi najgora situacija mogla biti sa zrakoplovnim putnicima, podaci i sigurnost vjerojatno ipak nisu ugroženi. Još je jedna dobra vijest što problematični softver koriste kompanije, tako da su ugrožena samo poslovna računala, dok privatni korisnici mogu nastaviti koristiti svoja računala bez straha.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti