Roboti muzu krave i čiste podove staje

Roboti su postali uobičajena pomoć u mnogim poslovima pa su tako stigli i na farme. Posjetili smo farmu u Vladislavcima, nedaleko od Osijeka, gdje roboti muzu krave, ali i čiste podove staja.

Matea Drmić | 17.05.2020. / 08:57

Galerija

Ivica Kruljac iz Vladislavaca mogao je samo sanjati da će ga zamijeniti robot. On je od djetinjstva u mljekarskom poslu, no više ih ne muze i ne čisti ručno.

S robotom je puno lakše. Naš radni dan više ne počinje u četiri ili pet. Robot radi 24 sata, krave se muzu po volji, nije im uvjetovano i produkcija mlijeka je nesto veća. Lakše nam je i što se tiče praćenja zdravstvenog stanja životinja, rekao je Kruljac.

Dodao je da je prilagodba trajala oko 40 dana.

One su dolazile u robotski boks na hranu u kojemu dobiju hranu prema svojoj proizvodnji, objasnio je.

Osim što ih muze, robot čisti i staju. Imaju 70 muznih krava koje na dan proizvedu od 1000 do 1300 litara mlijeka. Kruljac ima petero zaposlenih, a među njima su i kći i sin.

Uvijek me to zanimalo. Voljela sam životinje tako da sam upisala i srednju školu za veterinarskog tehničara, rekla je Marija Kruljac.

Veći dio proizvedenog mlijeka plasiraju mliječnim industrijama, a od ostalog upravo ona proizvede sir koji svaki dan prodaje na osječkoj tržnici.

Ovaj posao nosi puno odricanja, puno truda, a svaki posao ima svoje mane i vrline. Vidim se u ovome pa i kad je teško i kad zapne izvuče te to što ipak imaš ljubav prema tome, rekla je Marija.

Zahvaljujući i ljubavi i predanosti radnika, Ivičina obitelj, za razliku od mnogih stočara, ima i godišnji.

Oni su jako predani svom poslu. Zahvaljujući njima možemo izdvojiti pet do sedam dana da ne budemo na farmi, rekao je Ivica.

A zahvaljujući i vrijednim robotima, njihov godišnji možda postane i nešto duži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti