Robotički centar educirao dvije tisuće osnovnoškolaca i uveo ih u svijet STEM-a

Projekt Bjelovarski robotički centar financiran je iz EU fondova s 85 posto iznosa, dok je preostalih 15 posto namiren iz državnog proračuna.

Hina | 29.06.2023. / 14:29

Djeca i roboti, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Oko dvije tisuće osnovnoškolaca s područja središnje Hrvatske putem Bjelovarskog robotičkog centra, projekta vrijednog gotovo 300 tisuća eura, većinski financiranog iz EU fondova, steklo je znanje iz STEM područja.

Bjelovarski robotički centar je ispunio očekivanja. Kroz njega je prošlo nekoliko desetaka učitelja koji su sada vrhunski osposobljeni, ali prošlo je i oko dvoje tisuće učenika koji su kroz radionice svladali svoje zadatke. Imali su prilike učiti programiranje od Microbita do humanoidnog robota. Usto, programirali su i let dronova, rekao je predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Raičković na završnoj konferenciji u IV. Osnovnoj školi u Bjelovaru u četvrtak.

Projekt službeno završava, sve europske aktivnost smo ispunili, ali održivost našeg projekta je pet godina, a u planu je u tom razdoblju organizirati Centar izvrsnosti iz robotike kako bi se te aktivnosti dalje nastavile, dodao je.

Uz IV. Osnovnu školu, partner na projektu je i Veleučilite u Bjelovaru (VUB), koje je organiziralo brojne radionice i predavanja. Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu na VUB-u, siguran je da je Bjelovarski robotički centar tek početna točka u učenju STEM-a na području županije.

Centar izvrsnosti bio bi odličan, vjerujem da će se mnogo djece opredijeliti za STEM područje, ići će u tehničke škole i gimnazije, a mi se nadamo da će oni onda doći kod nas studirati, rekao je.

Projekt Bjelovarski robotički centar financiran je iz EU fondova s 85 posto iznosa, dok je preostalih 15 posto namiren iz državnog proračuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti