Robotski egzoskeletoni pomažu djeci s cerebralnom paralizom pri hodanju

Egzoskeletoni aktivno podupiru držanje tijela i pomažu pri hodanju.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.11.2017. / 12:30

Foto: YouTube

Tim istraživača iz SAD-a napravio je robotski egzoskelet koji bi velikom broju djece mogao pomoći pri hodanju. Istraživači su pokazali da je egzoskelet, koji više izgleda poput odijela superheroja, siguran i da ga djeca dobro podnose.

Dokazali su i poboljšanje u hodanju s egzoskeletom kod djece koja su ga koristila duže vrijeme.

Naš egzoskelet pruža pomoć pri uspravnom držanju, ali zahtijeva da osoba sama kontrolira svoje mišiće i stabilnost. Djeca s cerebralnom paralizom imaju tjelesnu nesposobnost koja traje cijeli život, zbog čega se konstantno moraju pratiti i raditi kako bi održali funkcioniranje svoje motorike, rekla je Diane Damiano, šefica Odjela za funkcionalnu i primijenjenu biomehaniku u Odjelu za rehabilitacijsku medicinu kliničkog centra NIH i koautorica istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo sedmero djece s cerebralnom paralizom od pet do 19 godina, a svako dijete je imalo poteškoće pri hodanju, prilikom čega su im koljena bila pretjerano savijena. Tijekom razdolja od osam do 12 tjedana, svako dijete je testirano na egzoskeletu i prakticiralo je hodanje s tehnologijom na podu i traci za trčanje. Djeca su istraživače posjećivala šest puta, a svak posjet trajao je nekoliko sati, od čega su od 30 minuta do sat vremena hodali po tlu. Istraživači su otkrili da je egzoskelet smanjio nagib promjenom položaja i pomogao u produženju koljena, a čak šestero djece pokazalo je poboljšanje držanja i hodanja.

S obzirom na to da je studija uključivala mali broj djece, istraživači ističu da egzoskelet treba testirati na puno više djece i napraviti dodatna istraživanja prije nego što on postane dostupan svima. Također, u istraživanju su sudjelovala samo djeca koja se mogu kretatisama, bez štaka ili uz pomoć druge osobe. Međutim, izvanredni profesor strojarstva na Sveučilištu Stanford, Steven Collins, rezultate je nazvao obećavajućim.

Cerebralna paraliza uzrokovana je abnormalnim razvitkom u dijelu mozga koji kontrolira kretanje. Iako ne postoji lijek za izliječenje, pomoćni tretmani, lijekovi i kirurgija mogu poboljšati motoričke sposobnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti