Roche radi na novom testu koji bi trebao otkriti i nove varijante koronavirusa

Od početka pandemije lansirali su petnaestak dijagnostičkih testova.

Hina | 16.03.2021. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švicarska farmaceutska tvrtka Roche u utorak je najavila da radi na novome dijagnostičkom testu čija je svrha otkriti nove varijante koronavirusa u laboratorijskim uvjetima.

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, znanstvenicima bi trebao olakšati praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni utjecaj na dijagnostiku infekcija, na cjepiva i na načine liječenja, stoji u priopćenju švicarske tvrtke.

Nazvan Cobas®SARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućuje otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

Stalni nadzor i praćenje novih varijanti koronavirusa presudno je za javno zdravlje, rekao je Thomas Schinecker, direktor Rocheova odjela za dijagnostiku.

Praćenje novih varijanti pomoći će zdravstvenim sustavima da odluče koje će mjere poduzeti u borbi protiv COVID-19, stoji u priopćenju Rochea.

Test će se moći koristiti na uređajima tvrtke pod nazivom Cobas 6800/8800, široko distribuiranim laboratorijima i bolnicama u svijetu.

Odjel za dijagnostiku tvrtke Roche, globalnoga farmaceutskog diva kada je posrijedi onkologija, predstavlja nešto manje od četvrtine njezina prometa.

Od početka pandemije, ovaj je odjel lansirao petnaestak testova za otkrivanje koronavirusa, a njihov raspon kreće se od molekularnih testova, preko testova za otkrivanje antitijela do testova koji omogućuju razlikovanje zaraze koronavirusom od infekcije gripom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti