Roditelji obratite pažnju: Britanska studija otkrila koji su najčešći simptomi COVID-19 kod djece

Nova britanska studija otkrila je koji su najčešći simptomi bolesti COVID-19 kod djece. Budući da se najmlađa djeca vraćaju u vrtiće, a školarci u škole, roditeljima bi ove informacije mogle biti korisne.

Branimir Vorša | 01.09.2020. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zdravstveno vijeće sveučilišta Cardiff i Vale u Velikoj Britaniji provodi Rapid-19 studiju, koja traje još od svibnja, a u kojoj pokušavaju procijeniti koliko je britanske djece dosad imalo bolest COVID-19, otkriti simptomatologiju infekcije te imaju li djeca antitijela koja mogu spriječiti zarazu.

Britanski znanstvenici za potrebe studije mjerili su razinu COVID-19 antitijela kod djece, a dosad su ta antitijela izmjerena kod više od 1000 djece diljem Velike Britanije.

Sedam posto djece bilo je pozitivno na ta antitijela nakon prvog vala pandemije, što je indikator prethodne zaraze koronavirusom. Više od polovice zaražene djece nije imalo nikakve simptome te bolesti.

Ipak, studija je otkrila da su gastrointestinalni simptomi poput proljeva i povraćanja najčešći simptomi infekcije kod djece koja su pokazivala simptome. Navedeni simptomi bili su češći od kašljanja ili promjene osjeta okusa ili mirisa.

Znanstvenici su otkrili da nema razlike u pronalasku dokaza prethodne infekcije kod djece u dobi iznad ili ispod 10 godina starosti. Isto tako, otkriveno je da asimptomatska djeca jednako razvijaju antitijela protiv novog koronavirusa kao i simptomatska djeca.

Zahvajujući ovoj studiji sad bolje razumijemo rasprostranjenost bolesti COVID-19 kod djece nakon prvog vala pandemije i znamo da dok većina zaražene djece ne pokazuje nikakve simptome, proljev i povraćanje mogu biti znak da imaju tu bolest. Sad moramo razmotriti doradu kriterija testiranja za djecu kako bismo uključili te simptome, kaže Zoe Morrison, specijalizantica za pedijatrijska istraživanja.

Tim koji je proveo studiju namjerava od prikupljenih uzoraka pratiti dugoročno ponašanje COVID-19 antitijela kod djece kako bi vidjeli  smanjuje li se s vremenom njihov broj i mogu li ih djeca izgubiti tijekom vremena.

Izvor: Wales247.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti