Roditelji, oprez! Djeca su sve češće izložena riziku od krađe identiteta na internetu

Posebno zabrinjava podatak da djeca i mladi koji se nađu na udaru zlostavljača na internetu imaju čak devet puta veću vjerojatnost da im netko ukrade identitet.

Martina Čizmić | 02.05.2018. / 08:07

Djeca su sve ranjivija na internetu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Djeca diljem svijeta sve ranije koriste pametne uređaje i društvene mreže, što povećava rizik od krađe njihova identiteta.

Naime, iako roditelji paze na to što objavljuju i kako, često previde činjenicu da bi ista pravila trebala primjenjivati i njihova djeca.

Stoga ne iznenađuje što djeca i mladi često na Facebooku objavljuju osobne podatke, fotografije svojih diploma, osobnih iskaznica i sličnih dokumenata koji otkrivaju mnoštvo osobnih podataka.

Iako točnih podataka za Hrvatsku nema, istraživanje Identity Guarda za SAD pokazalo je kako je u toj zemlji više od milijun djece bilo izloženo krađi identiteta.

Posebno zabrinjava podatak da djeca i mladi koji se nađu na udaru zlostavljača na internetu imaju čak devet puta veću vjerojatnost da im netko ukrade identitet.

Dodatno zabrinjava što je u čak 60 posto slučajeva kradljivac poznat djetetu odnosno mladoj osobi. Najčešće se radi o obiteljskom prijatelju, osobi koja dobro poznaje dijete i njegove navike.

U istraživanju je otkriveno i kako su gotovo dvije trećine žrtava krađe identiteta bila djeca mlađa od osam godina.

Da krađa identiteta ne dovodi samo do poteškoća u utvrđivanju identiteta, već stvara i značajnu financijsku štetu, pokazuju i podaci prema kojoj su obitelji u kojima je došlo do krađe identiteta djeteta samo u 2017. pretrpjele štetu u visini od 540 milijuna američkih dolara.

Kako zaštititi dijete?

Najbolji način zaštite djeteta od krađe identiteta jest edukacijom o tome što se smije, a što ne smije dijeliti na internetu.

U Hrvatskoj je dostupan cijeli niz edukativnih materijala i brošura koje su prilagođene djeci, ali su i dovoljno zanimljive odraslima, poput CARNetove "Sigurnije na internetu" ili Centra za sigurniji internet koji na svojim stranicama ima cijeli niz savjeta kako biti sigurniji na internetu.

Izvor: JavelinStrategy

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti