Svaka investicija nosi određeni rizik i nikad ne možete biti sigurni da će vam se uloženi novac vratiti, odnosno da ćete ostvariti profit. Također, prilikom investiranja i pokretanja novog biznisa uvijek treba voditi računa o brojnim faktorima i biti svjestan da, bez obzira na ideju ili inovaciju, uvijek postoji mogućnost da nova tvrtka ne uspije i da se izgubi sav novac koji je uložen u njeno pokretanje.

Vjerovali ili ne, u uspjeh svoje kompanije kada ju je pokrenuo 1994. godine nije bio uvjeren ni Jeff Bezos: Mislio sam da postoji 30 posto šanse da možemo napraviti uspješnu kompaniju, rekao je u jednom davnom intervjuu i komentirao kako nikada nije mislio da će se Amazon toliko razviti i postati toliko popularan. Ja sam najviše iznenađen na planeti, opisao je svoje uzbuđenje pa čak i blagu nevjericu.

O uspjehu Amazona već znamo gotovo sve - danas je to kompanija čija vrijednost iznosi više od 1,5 bilijuna dolara i čiji je osnivač daleko najbogatiji čovjek na svijetu (njegova vrijednost sve do nedavno bila je veća od 200 milijardi dolara). No ono što nije toliko poznato jest da su u pokretanju kompanije Bezosu pomogli i njegovi roditelji s investicijom većom od 245 tisuća dolara. Iako su mu financijski pomogli, nisu bili oduševljeni činjenicom što je Jeff dao otkaz na poslu te je u garaži u Seattleu pokrenuo Amazon. Željeli su da mu Amazon bude više kao hobi kojem će se posvetiti u noćnoj smjeni i tijekom vikenda, a ni sam Jeff nije bio toliko uvjeren u uspjeh.

Roditelje je čak pripremi da postoji velika šansa da će izgubiti sve što su investirali u njega i njegovu kompaniju. Naravno, ne samo da nisu izgubili novac, već danas taj njihov ulog vrijedi milijarde dolara. Što se Bezosa tiče, tijekom jednog intervjua s početka godine priznao je kako je uspjeh Amazona nadmašio sva njegova očekivanja te, iako se nadao da će uspjeti izgraditi uspješnu kompaniju, nikada nije mogao ni pomisliti da bi to mogla biti tvrtka u koju se Amazon danas pretvorio.

Izvor: CNBC