Rolls-Royce planira do 2024. krenuti s gradnjom svojih mini modularnih nuklearnih reaktora

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i zrakoplove.

Hina | 19.04.2022. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rolls-Royceov dizajn maloga modularnog nuklearnog reaktora (SMR) vjerojatno će dobiti odobrenje britanskog regulatora do sredine 2024. godine, a električnu energiju mogao bi proizvoditi do 2029., rekao je Reutersu predsjednik uprave tvrtke Rolls-Royce Small Modular Reactorsa Paul Stein.

Britanska vlada zatražila je od nuklearnog regulatora da započne proces odobravanja u ožujku, nakon što je u studenom podržala Rolls-Royceov krug financiranja od 546 milijuna dolara za razvoj prvog SMR-a u zemlji.

Vlada se nada da će SMR-ovi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjiti emisije ugljika.

U intervjuu za Reuters Stein je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će vjerojatno biti završen sredinom 2024. godine.

Pokušavamo surađivati ​​s Vladom i drugima kako bismo krenuli s narudžbama i mogli isporučiti struju u mrežu do 2029. godine, rekao je Stein.

U međuvremenu, Rolls-Royce će početi proizvoditi dijelove reaktora za koje ne očekuje promjene u dizajnu.

Mali modularni reaktori snage 470 megavata (MW) koštaju 1,8 milijardi funti (2,34 milijarde dolara) i gradit će se na zemljištu od 10 hektara, veličine oko 10 nogometnih igrališta.

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i zrakoplove.

Njihov "modularni" format znači da se mogu otpremiti u kontejnerima iz tvornice i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mjesto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti