Ruđerovci pomažu NATO-u: Razvijaju novi pixel detektor za otkrivanje opasnog nuklearnog tereta u lukama

Projekt koji će trajati tri godine, a okupit će znanstvenike s IRB-a te tim međunarodnih znanstvenika iz cijelog svijeta.

Martina Čizmić | 29.05.2020. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno razvijeni nutronski detektor opasnog tereta i nuklearnog materijala na bazi silicij karbida, trebao bi u budućnosti biti još bolji i to zahvaljujući radu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković.

Kako su objavili s IRB-a, dr. sc. Ivana Capan sljedeće će tri godine raditi na novom projektu u sklopu NATO-ova programa 'Znanost za mir i sigurnost' (SPS) koji podrazumijeva nadogradnju detektora. Novi pixel detektor tako će povrh neutronskih pokrivati gama i X-zrake što će povećati njegovu učinkovitost, brzinu detekcije, te omogućiti njegovu širu primjenu na više vrsta materijala, primjerice, kod skeniranja ručne prtljage na aerodromima. Projekt je vrijedan 356 800 eura, a IRB-u je dodijeljen najveći postotak budžeta od čak 35 posto.

Slika nije dostupna "Ruđer" predstavio specijalizirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

U sklopu prethodnog projekta NATO-a razvili smo prototip neutronskog detektora na bazi silicij karbida za otkrivanje opasnog nuklearnog tereta u pomorskim lukama. Prototip se pokazao efikasnim prvenstveno za termalne odnosno spore neutrone. U sklopu novog projekta mi startamo s tim rezultatima i nadograđujemo naša istraživanja te u sljedeće tri godine imamo ambiciozan plan za razvoj novog piksel detektora od silicij karbida koji će biti osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake. Prelaskom na piksel detektore dobivamo dodatnu informaciju o položaju, izjavila je dr. sc. Ivana Capan, koordinatorica projekta te voditeljica Laboratorija za poluvodiče na IRB-u.

Ovakva tehnologija uvelike bi nadmašila postojeće mogućnosti probira zahvaljujući sinkronom otkrivanju neutronskih i X-zraka te bi omogućila aktivne i pasivne načine ispitivanja opasnog materijala.

Novi nadograđeni detektori omogućili bi detektiranja više vrsta materijala, skratili vrijeme detekcije te imali znatno manji broj lažno pozitivnih rezultata što bi u konačnici poboljšalo sposobnost i učinkovitost odetekcije i ispitivanja opasnog materijala, dodaje dr. Capan kojoj je opet pošlo za rukom okupiti ugledan međunarodni tim znanstvenika iz japanskog Nacionalnog instituta za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije, s portugalskog Sveučilišta Aveiro, te slovenskog Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane.

Ovo je drugi projekt u sklopu NATO programa 'Znanost za mir i sigurnost' koji je dodijeljen dr. Capan i njezinom timu iz Laboratorija za poluvodiče i to upravo zahvaljujući sjajnim rezultatima istraživanja ostvarenim u prvom projektu.

Na Ruđeru će na ovom projektu kojeg su nazvali e-Sicure2 raditi pet znanstvenika, a očekujemo i uključivanje studenata koje možemo stipendirati kroz trajanje projekta, kao što je to bio slučaj i u prethodnom projektu, zaključuje dr. Capan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti