Rusi obavili prvu 5G laparoskopsku operaciju

5G tehnologija u medicini se počela intenzivnije testirati prošle godine, a do sada ostvareni rezultati operativnih zahvata na daljinu pokazuju da će u tom segmentu 5G tehnologija vrlo brzo nakon jače komercijalizacije naći svoju primjenu.

Martina Čizmić | 13.01.2020. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

5G tehnologija trebala bi donijeti veliki napredak u različitim industrijama. Kako bi to moglo izgledati u medicini, pokazali su nedavno liječnici u Kini koji su na daljinu izveli nekoliko operativnih zahvata, a sad je obavljena i prva 5G laparoskopska operacija odstranjivanja tumorskog tkiva oboljelom pacijentu u medicinskom dijelu inovacijskog centra Skolkovo u Moskvi.

Dislocirani tim medicinskih stručnjaka u Rusiji pomoću laparaskopskog uređaja, konferencijske 4K kamere, anesteziološke konzole, dodatnih kamera povezanih na 5G mrežu i Huaweijeva 5G rješenja za korištenje u medicini uspio uspješno operirati pacijenta u realnom vremenu.

5G tehnologija u medicini se počela intenzivnije testirati prošle godine, a do sada ostvareni rezultati operativnih zahvata na daljinu pokazuju da će u tom segmentu 5G tehnologija vrlo brzo nakon jače komercijalizacije naći svoju primjenu. Prvi kompleksni kirurški zahvat na 5G tehnologiji realiziran je u ožujku 2019. godine kada je kirurg iz kineskog grada Sanya ugradio uređaj za stimulaciju mozga oboljelom od Parkinsonove bolesti, a koji je ležao na operacijskom stolu u više od 3000 kilometara udaljenom Pekingu.

Iz Huaweija su najavili kako nastavljaju snažna ulaganja u razvoj i komercijalizaciju 5G tehnologije. Ove će godine investirati između 15 i 20 milijardi američkih dolara u istraživanje i razvoj novih 5G tehnologija, od čega će između 20 i 30 posto ukupnog iznosa posvetiti isključivo znanstvenim istraživanjima te dodatnoj edukaciji 80.000 zaposlenika u istraživačkom sektoru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti