Rusi odgovorili Amerikancima: Naše cjepivo Sputnik V učinkovito je u 92 posto slučajeva

Znanstvenici upozoravaju kako su Rusi dosad objavili relativno malo podataka o samom cjepivu i rezultatima testiranja, pa je teško procijeniti je li ono zaista pokazalo 92-postotnu učinkovitost.

Martina Čizmić | 11.11.2020. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je američka kompanija Pfizer objavila da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 u kliničkim ispitivanjima pokazalo 90-postotnu uspješnost, oglasili su se iz Moskve.

Tvrde da je njihovo cjepivo Sputnik V u kliničkim ispitivanjima pokazalo 92-postotnu učinkovitost. Rusi dodaju kako će sve podatke o učinkovitosti cjepiva, koje se nalazi u posljednjoj fazi testiranja, uskoro biti objavljeni kako bi svi mogli vidjeti koliko je učinkovito.

Slika nije dostupna Rusija ima problem: Gotovo 60 posto građana ne želi se cjepiti protiv koronavirusa

Slika nije dostupna Rusi objavili: Prve doze cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V već su dostupne građanima

No znanstvenici upozoravaju kako su Rusi dosad objavili relativno malo podataka o samom cjepivu i rezultatima testiranja pa je teško procijeniti je li ono zaista pokazalo 92-postotnu učinkovitost.

Sputnikovi podaci temeljeni su na samo 20 slučajeva bolesti COVID-19 među ispitanicima, za razliku od više od 90 slučajeva iz ranijih ispitivanja. Veoma je važno poštivanje prethodno postavljenih kriterija o dvostruko slijepom ispitivanju kako bi se izbjeglo manipuliranje podacima. Sve manje od toga riskira da javnost izgubi povjerenje, ne samo u to, već u sva cjepiva, što bi bila katastrofa, istaknula je profesorica imunologije i zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Edinburghu Eleanor Riley.

Ukupna učinkovitost podjednaka je za oba cjepiva (Sputnik i Pfizer)... ohrabruje vidjeti tako visoke razine učinkovitosti, više nego što smo očekivali s obzirom na iskustvo s cjepivima protiv gripe, dodao je Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije s londonske Škole higijene i tropske medicine.

I ostali znanstvenici upozoravaju kako je potrebno pratiti sve smjernice i standarde kako bi cjepivo zaista bilo sigurno za najširu populaciju i što učinkovitije u zaštiti od infekcije novim koronavirusom. No također pozdravljaju nove podatke koji ulijevaju nadu da će učinkovito cjepivo protiv COVID-19 uskoro biti dostupno. 

Podsjetimo, rusko cjepivo Sputnik V prvo je cjepivo registrirano protiv COVID-19, no u znanstvenoj je zajednici dočekano sa skepsom jer spektakularne objave o učinkovitosti nisu pratili i dovoljno iscrpni dokumenti o tome kako su i na kojem broju ispitanika testiranja provođena. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti