Rusi planiraju nešto dosad neviđeno u svemiru, orbitalnu stanicu koja će imati svoj "oblak" satelita

Ruska buduća orbitalna svemirska stanica platformu za održavanje, popravak i punjenje goriva svemirskih letjelica. Osim toga, imat će i svoj "oblak" satelita.

Branimir Vorša | 30.08.2021. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija planira u Zemljinoj orbiti izgraditi vlastitu orbitalnu stanicu koja će se zvati Ruska orbitalna servisna stanica (ROSS), otkrio je za agenciju TASS Vladimir Solovjov, glavni dizajner korporacije Energia Space Rocket i dopisnički član ruske akademije znanosti.

Eskadrila satelita možda će biti napravljena za ROSS. Vjerujemo da će to biti nešto novo u svemirskoj tehnologiji, ako će oblak svemirskoh letjelica letjeti na 100 do 200 kilometara od stanice i imati svaki svoju specifičnu zadaću, rekao je Solovjov.

Slika nije dostupna Neobičan potez: Iako su najavili povlačenje iz Međunarodne svemirske postaje, Rusi i dalje rade na modulu za nju

Buduća ruska orbitalna stanica imat će i modul s vanjskom platformom za održavanje, popravak i punjenje goriva svemirskih letjelica, dodao je Solovjov.

Ako se nešto dogodi svemirskoj letjelici, mali svemirski tegljač mogao bi joj se približiti i dovući je do stanice, kaže Solovjov.

Spomenuta korporacija za svemirske rakete Energia spremna je uhvatiti se u koštac s tim projektom, ako joj pripadne taj zadatak, poručio je na kraju Solovjov.

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) Rusi sve bliže napuštanju Međunarodne svemirske postaje: Najavili gradnju vlastite postaje do 2025. godine

U travnju ove godine zamjenik ruskog premijera najavio je da će Rusija krenuti u projekt izgradnje vlastite svemirske postaje, zbog stanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Kasnije je šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin rekao da je korporacija Energia dobila zadatak napraviti prvi osnovni modul za novu rusku orbitalnu stanicu do 2025. godine, posao oko tog modula već je u tijeku, što je Rogozin potvrdio i objavom videa na društvenim mrežama.

Izvor: TASS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti