Neobičan potez: Iako su najavili povlačenje iz Međunarodne svemirske postaje, Rusi i dalje rade na modulu za nju

Rusi paralelno rade na dva modula - jedan za postojeću Međunarodnu svemirsku postaju i drugi za buduću rusku postaju.

Martina Čizmić | 12.05.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruska svemirska agencija Roscosmos objavila je kako je započela s testiranjem novog modula za izgradnju ruskog dijela Međunarodne svemirske postaje. Objava je došla kao iznenađenje u svjetlu nedavne odluke o napuštanju Međunarodne svemirske postaje i izgradnje vlastite.

Radi se o znanstvenom modulu koji u sebi sadrži višenamjenski laboratorij, a koji Rusija razvija više od desetljeća. Dugačak 13 metara i težak 20 tona, modul "Nauka" trebao bi ojačati ruske znanstvene sposobnosti u orbiti. Modul je trebao biti lansiran još 2007. godine, no nekoliko je puta odgađan.

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) Rusi sve bliže napuštanju Međunarodne svemirske postaje: Najavili gradnju vlastite postaje do 2025. godine

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) Jedan od najskupljih i tehnološki najkompleksnijih objekata koje izgradila ljudska ruka: Danas je povijesna obljetnica ISS-a

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Sjećate se misterioznog curenja zraka na ISS-u? Locirano je u ruskom dijelu stanice

Sad je, čini se, spreman za odlazak u svemir. A da bi se to zaista moglo i dogoditi, potvrdio je i glavni direktor Roscosmosa, Dimitrij Rogozin, koji ga je nazvao "integralnim dijelom ruskog dijela ISS-a".

Posljednji testovi koji su provedeni na modulu obuhvaćali su punjenje modula mješavinom helija i stavljanjem u vakuumsku komoru, kako bi se provjerilo njegovu nepropusnost. To je posebno važno u svjetlu problema koje su astronauti imali s modulom zvezda prošle godine, kad je otkriveno da propušta zrak. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, pukotina koja je nastala na 20 godina starom modulu, zatvorena je posebnim ljepilom.

Kad bi modul Nauka, napokon, trebao krenuti prema ISS, još nije poznato. No, zanimljivo je što Rusija u ovom trenutku zapravo radi na dva modula za dvije različite svemirske postaje - Međunarodne svemirske postaje i ruske svemirske postaje koja tek treba zaživjeti.

Izvor: Roscosmos

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti