Rusi poručili Musku: I mi smo poslali crveni automobil u svemir!

Za razliku od Muska, koji je svoj automobil lansirao pomoću rakete, Rusi su se poslužili meteorološkim balonom i dječjom igračkom.

Martina Čizmić | 17.06.2019. / 12:40

Ruski crveni automobil u svemiru (Foto: VK/To Sky)

Kad je u veljači 2018. godine Elon Musk u svemir lansirao svoj crveni Tesla Roadster s lutkom Spacemana, cijeli je svijet pozorno promatrao lansiranje i pratio to neobično putovanje.

Lansiranje u svemir (Foto: AFP) Elon Musk lansirao najsnažniju raketu koja postoji i poslao svoj Tesla Roadster u svemir

Prema posljednjim informacijama, Muskov automobil i Spaceman nalaze se negdje u orbiti prema Suncu.

No u svemiru se, barem nakratko, našao još jedan crveni automobil s posebnim "putnikom".

Ekipa sa sibirskog sveučilišta Tomsk odlučila je na neobičan način odati počast Muskovu pothvatu, ali i pokazati da bi i Rusi, da to jako žele, mogli poslati automobil u svemir.

Za razliku od Muska, koji je svoj automobil lansirao uz pomoć rakete, Rusi su se poslužili meteorološkim balonom i dječjom igračkom.

U crveni automobil stavili su izrezanu fotografiju Dmitrija Rogozina, inače direktora ruske svemirske agencije Roscosmos.

Rogozinova fotografija nije odabrana nasumice. Poznato je neformalno rivalstvo između SpaceX-a i Roscosmosa u kojem sudjeluju Musk i Rogozin, a o koje dobro zabavlja ljude diljem svijeta. Čak je inspiriralo i brojne memeove koji su se dijelili po društvenim mrežama.

 

 

No vratimo se ozbiljnim stvarima. Ruski je "paket" odletio na visinu od 150 kilometara, tamo proveo oko 16 sati, a potom se vratio na Zemlju i sletio negdje između Mongolije i Kine.

Zanimljivo, kad su američki mediji objavili vijest o ruskom pothvatu, oglasio se i Musk. Naravno, u svom stilu. 

Musk na Twitteru odgovara na ruski pothvat (Foto: Screenshot/Twitter)

Je li ovo bilo samo odmjeravanje snaga i poruka "i mi to možemo, ali, eto, nije nam zanimljivo slati automobile u svemir" ili se Rusi spremaju za nešto ozbiljnije, tek treba vidjeti.

U svakom slučaju, zabavno je promatrati. Loptica je sad na Muskovoj strani terena.

Izvor: To Sky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti