Rusi postavljaju zemaljske protuzračne sustave na svoje brodove: "To je reakcija na Moskvu. Shvatili su da Ukrajina može koristiti protubrodske rakete i boje se izgubiti više"

Rusi novom taktikom žele dodatno zaštititi svoje ratne brodove u Crnom moru od ukrajinske protubrodske obrane.

Branimir Vorša | 08.06.2022. / 11:13

Ruska frigata
Ruska frigata (Foto: Afp)

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju rusku korvetu klase Vasilij Bijkov opremljenu zemaljskim raketnim protuzračnim sustavom Tor na svojoj palubi.

Iako to nije prvi put da se Rusija petlja s postavljanjem zemaljskih protuzračnih sustava na svoje brodove, ukrajinski pomorski stručnjak rekao je za portal The War Zone da je taj potez bio odgovor na nedavno uništenje ruske ponajbolje krstarice Moskva.

Ovo je bila reakcija na Moskvu. Shvatili su da Ukrajina može koristiti protubrodske rakete i boje se izgubiti više, rekao je za The War Zone u utorak poslijepodne umirovljeni kapetan ukrajinske mornarice Andrij Riženko, bivši član glavnog stožera Ukrajine.

Korvete klase Vasilij Bijkov obično su opremljene samo prijenosnim sustavima protuzračne obrane, rekao je Rižhenko. Sustav Tor-SC15, rekao je, uvelike poboljšava svoje sposobnosti protuzračne obrane.

Može nositi osam do 16 sofisticiranih projektila s maksimalnim dometom od 15 km. Ovaj je sustav prilično dobar za borbu protiv bespilotnih letjelica i protubrodskih projektila, kao i helikoptera i zrakoplova, rekao je.

Korvete klase Bijkov vrlo su aktivne u ratnoj regiji, a njih četiri se nalaze u sastavu Crnomorske flote.

Međutim, postoje neki nedostaci postavljanja zemaljskog sustava kao što je Tor na ratni brod. Radarski bi sustav, na primjer, bio djelomično blokiran nadgradnjom, stvarajući veliku potencijalnu slijepu točku prema pramcu, rekao je Rižhenko. Može doći i do gubitka učinkovitosti na vrlo nemirnom moru, dodaje. Izloženost slanoj vodi vjerojatno je manji problem, rekao je Riženko, s obzirom na to da su sustavi izgrađeni za rad u raznolikim uvjetima.

Dok bi stavljanje raketnih sustava Tor na ove brodove dalo neki oblik obrane od raznih prijetnji iz zraka, oni bi također mogli pružiti lokaliziranu protuzračnu obranu za druge brodove i male kopnene mase, ponajviše za Zmijski otok i ruske pomorske vojne aktivnosti oko njega.

Postavljanje takvih sustava na brodove, međutim, nije nov koncept.

2016. godine, primjerice, bilo je testiranje na moru protuzračnog sustava Tor-M2KM ruske vojske koji je ispaljen s fregate projekta 11356 Admiral Grigorovich. Kao i kod korvete klase Bijkov, i taj je sustav postavljen na palubu.

Također je vrijedno napomenuti da je klasa Bijkov dizajnirana s fleksibilnim prostorom ispod pilotske kabine, koja ima raspored poput zamka. Bilo je zamišljeno da ti brodovi mogu nositi kontejnersko oružje na modularni način, kao što su brodske krstareće rakete Kalibr raspoređene u kontejnerima, pa čak i rakete zemlja-zrak, ali ta sposobnost još nije viđena na djelu.

Jasno je da je samo pričvršćivanje Tor-a na brodsku palubu najbolja opcija u ovom trenutku u smislu brzog davanja plovilima nekog oblika robusnih sposobnosti protuzračne obrane.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti