Rusi razvijaju cjepivo protiv koronavirusa koje bi se moglo uzimati jogurtom

Cjepivo koje Rusi razvijaju protiv koronavirusa trenutačno se nalazi u predkliničkim testiranjima, no Ruska akademija znanosti ima zanimljiv prijedlog kako bi se ono moglo primjenjivati.

Branimir Vorša | 02.06.2020. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski znanstvenici rade na cjepivu protiv koronavirusa koje bi se moglo davati ljudima ne u obliku injekcije, već kao mliječni proizvod.

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti Vladimir Čekonin rekao je da na cjepivu protiv koronavirusa rade znanstvenici s Instituta za eksperimentalnu medicinu u Sankt-Peterburgu. Otkrio je da se radi o cjepivu koje bi se unosilo preko sluznice, odnosno oralno, obično kao aerosol. Naime, antigeni u takvom cjepivu najčešće se nalaze u mikrokapsulama koje ih štite od probavnih enzima.

Čekonin je pojasnio i zašto je posebno cjepivo na kojem rade ruski znanstvenici.

Gen koji kodira S-protein koronavirusa unosi se u probiotičku bakteriju pili, te se tako dobiva bakterija s imunogenskim viralnim proteinom na svojoj površini. Tako se cjepivo može dozirati i kao mliječni proizvod, rekao je Čekonin.

Pandemija koronavirusa dosad je u svijetu zarazila 6.383.800 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je 377.700 ljudi. Ukupno se dosad od bolesti COVID-19 oporavilo 2.920.880 ljudi.

U Rusiji je dosad ukupno zaraženo 423.741 osoba, preminulih je 5037, a izliječenih 186.985.

Izvor: Tass

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti