Rusija bi mogla krenuti stopama Kine i zabraniti korištenje i rudarenje kriptovaluta

Tržište kriptovaluta u debelom je crvenom tijekom posljednjih mjeseci, a vijesti iz Rusije sigurno neće pomoći oporavku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2022. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon Kine, čini se kako bi i Rusija mogla pokazati palac dolje kriptovalutama. Ruska centralna banka prošli je tjedan predložila zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta, a među razlozima spomenuti su prijetnja njihovom financijskom sustavu, kao i briga za okoliš.

Slika nije dostupna Ovaj kriptokralj javnosti nije toliko poznat, no mogao bi biti bogatiji i od Gatesa i Zuckerberga

U izvještaju koji je banka objavila kriptovalute uspoređuju se s piramidalnim prevarama, upozoravaju kako se bitcoin i druge kriptovalute često koriste u kriminalnim aktivnostima i za pranje novca te je poseban naglasak stavljen na opasnost koje predstavljaju suverenitetu monetarne politike. Naime, investiranjem u kripto, građani Rusije svoj novac izvlače iz nacionalne ekonomije.

Također, kriptovalute i rudarenje loše djeluju i na rusku “zelenu budućnost” te predstavljaju rizik za opskrbu energije. Rudarenje, kako je poznato, troši jako puno energije, a Rusija je trenutačno treća najveća zemlja po kriptorudarenju nakon SAD-a i Kazahstana. Iako su treći po broju rudara kriptovaluta, u Rusiji je plaćanje korištenjem kripta - zabranjeno.

U dokumentu koji je objavila narodna banka traži se donošenje novih zakona s kojima bi se u potpunosti zabranilo korištenje kriptovaluta te strožu primjenu aktualnih zakona, odnosno strože kažnjavanje osoba koje krše postojeće zakone. Pozivaju se i na mjere drugih zemalja poput Kine koja je prošle godine zabranile ne samo rudarenje, već i sve transakcije u kriptovalutama u toj zemlji. Također, banka namjerava surađivati s regulatorima u zemljama u kojima su registrirane kriptomjenjačnice kako bi prikupili informacije o operacijama ruskih građana.

Slika nije dostupna Musk priznao da ne zna tko je misteriozni Nakamoto, ali je rekao koga smatra najzaslužnijim za evoluciju kriptovaluta

Ove informacije dolaze u vrijeme kada su kriptoburze u debelom crvenom, a kriptovalute poput bitcoina u velikom su padu koji traje još od studenog. U odnosu na prvu polovicu studenog prošle godine kada je bitcoin dosegao svoju najveću vrijednost, ta je kriptovaluta izgubila na vrijednosti čak oko 200 tisuća kuna.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti