Rusija odobrila i treće cjepivo protiv COVID-19: Nakon Sputnik V i EpiVac, stiže i CoviVac

Za razliku od drugih cjepiva koja koriste mRNK ili modificirane viruse prehlade, CoviVac koristi infektivnu virusnu česticu koja je onesposobljena.

Hina | 20.02.2021. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Rusija je u subotu odobrila i treće cjepivo za domaću upotrebu, izjavio je za državnu televiziju premijer Mihail Mišustin, iako masovnija klinička ispitivanja CoviVaca koje proizvodi Centar Čumakov tek trebaju početi.

U Rusiji su već registrirana dva cjepiva protiv koronavirusa - Sputnik V koje je razvio Nacionalni istraživacki centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravstva i EpiVac Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor u Novosibirsku.

U oba slučaja je Rusija zauzela slično stajališta, odobrivši cjepiva prije nego su zaključena završna klinička ispitivanja, što je izazvalo sumnjičavost nekih zapadnih znanstvenika.

Sputnik V je dobio zeleno svjetlo u kolovozu, a treća faza kliničkih ispitivanja je počela u rujnu. Masovno cijepljenje je započeto u prosincu, a preliminirani rezultati su pokazali da to cjepivo ima učinkovitost od 91,4 posto.

Prvom dozom Sputnika V cijepljeno je do sada više od dva milijuna Rusa.

Uvođenje drugog cjepiva, EpiVaca, upravo započinje.

Rusija je danas jedina zemlja na svijetu s već tri cjepiva protiv COVID-19, rekao je Mušustin.

Centar Čumakov, koji je 1955. u Sankt Peterburgu osnovai Mihail Čumakov, poznat je po suradnji s američkim znanstvenikom Albertom Sabinom na samom vrhuncu Hladnoga rata, a koja je urodila razvojem cjepiva protiv dječje paralize.

Za razliku od Sputnika V, koji koristi modificirani bezopasan virus prehlade kako bi potaknuo tijelo da proizvodi antigene i pomogne imunološkom sustavu u borbi protiv zaraze koronavirusom, CoviVac je u potpunosti virionsko cjepivo. To znači da je napravljeno od koronavirusa koji je onesposobljen, tj. lišen je svake mogućnosti repliciranja.

Virion je potpuna infektivna virusna čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem (kapsidom), kakva se nalazi izvan stanice domaćina, a naziva se i virusnom česticom.

CoviVac se daje u dvije doze u razmaku od 14 dana. Transportira se i skladišti na normalnoj temperaturu hladnjaka od dva do osam stupnjeva Celzija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti