Rusija priprema vlastitu verziju Wikipedije

Rusi nisu zadovoljni informacijama o njihovoj zemlji na Wikipediji pa su odlučili predstaviti vlastitu verziju na kojoj će se moći naći 'objektivne informacije o Rusiji'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2014. / 10:32

Rusija priprema vlastitu verziju Wikipedije

U posljednje vrijeme Putin je povećao kontrolu nad internetom u Rusiji te je, nakon što je u ožujku blokirao stranice svojih kritičara i opozicije, u kolovozu donesen zakon prema kojem se svi blogeri čije stranice posjećuje dnevno više od 3 tisuće ljudi moraju registrirati kod tijela koje regulira masovne medije, odnosno morat će poštivati pravila koja su ranije vrijedila samo za velike medijske kuće. Također, u ovoj zemlji nisu zadovoljni niti s informacijama o Rusiji koje se trenutno nalaze na Wikipediji te je detaljna analiza koju su proveli pokazala da Wikipedija 'ne pruža dovoljno detaljnih i pouzdanih informacija o ruskim regijama i životu u ovoj zemlji'.

Kako bi to ispravili, Rusi planiraju vlastitu verziju Wikipedije na kojoj će objaviti puno više pouzdanih informacija o ovoj zemlji i njenoj povijesti. Do sada je prikupljeno više od 50 tisuća knjiga i dokumenta koje bi trebale točno i objektivno prikazati stanje u ovoj zemlji, a pred njima je veliki posao, napominju na BBC-u jer je Wikipedija trenutno šesta najposjećenija stranica na svijetu, dok njeno rusko izdanje ima više od milijun upisa. Putin je ranije ove godine rekao kako je internet nastao kao 'specijalni projekt CIA-e' te da Rusija mora zaštiti svoje online carstvo od prijetnji sa zapada, a ovo razvoj alternativne Wikipedije još je jedan korak u tom smjeru. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti