Ruska nepobjediva hipersonična krstareća raketa pati od "dječjih bolesti"

Rusija je u procesu razvoja nove hipersonične krstareće rakete 3M22 Cirkon, no taj proces nije bez svojih problema. Prema riječima ruskog admirala, ta raketa trenutačno pati od "dječjih bolesti" u svojem razvoju.

Branimir Vorša | 22.01.2020. / 10:00

Ispaljivanje rakete s ruske korvete
Ispaljivanje rakete s ruske korvete (Foto: Foto: AFP)

Ruski admiral i zapovjednik ruske mornarice Nikolaj Jevmenov u intervjuu za RIA Novosti opisao je razvojni status hipersonične krstareće rakete 3M22 Cirkon, kao fazu "dječjih bolesti". Jevmenov nije precizirao koji problemi s raketom predstavljaju te dječje bolesti i koliko oni utječu na raspored njezina uvođenja u službu ruske mornarice.

Rekao je jedino to da će Cirkon ući u službu ruske mornarice u "narednim godinama".

Plovilo koje bi trebalo obaviti testiranje Cirkona, isto tako prema riječima admirala Jevmenova, najvjerojatnije bi mogla biti frigata Admiral Gorškov, s koje su već uspješno testirane krstareće rakete Kalibr (podzvučna krstareća raketa za kopnene ciljeve) i Oniks (nadzvučna protubrodska krstareća raketa).

Što se samog Cirkona tiče, malo toga zapravo je javnosti poznato o samim sposobnostima te rakete. U veljači 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njezina maksimalna krstareća brzina devet puta brža od brzine zvuka i da joj je domet oko 1000 kilometara.

Ruski mediji uglavnom pišu da je riječ o hipersoničnoj rakete i takozvanom "jahaču valova" (waverider), što je odlika dizajna u kojem hipersonična raketa koristi vlastite nadzvučne udarne valove tijekom leta za uzgon i stabilnost.

Hipersonične rakete i druge hipersonične letjelice obično koriste konvencionalne raketne motore kao pogon do određene brzine i visine leta, nakon čega pogon preuzima zračni motor visoke brzine okretaja poput takozvanog scramjeta.

Postoje i nepotvrđeni izvještaji da Cirkon možda ima razne inovativne značajke, poput takozvanog plazma stealtha, odnosno sustava koji oko dijela ili čitave rakete kreira oblak ioniziranih čestica koje upijaju radarske zrake.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti