Ruski regulator blokirao Google News zbog "osiguravanja pristupa lažnim informacijama"

Brojnim ruskim i stranim glasilima, među kojima BBC-u, zabranjen je pristup, a moskovski sud je američke društvene mreže Facebook i Instragram proglasio "ekstremističkima".

Hina | 24.03.2022. / 07:34

Korištenje Googla
Korištenje Googla (Foto: DNEVNIK.hr)

Rusko regulatorno tijelo za medije (Roskomnadzor) blokiralo je pristup internetskom servisu Google News pod optužbom da osigurava pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofenzivi u Ukrajini, javljaju u srijedu ruske agencije.

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužiteljstva, navodi se u priopćenju Roskomnadzora, prenose agencije.

Taj servis internetskih vijesti "osiguravao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji su sadržavali lažne informacije (...) o tijeku posebne vojne operacije na ukrajinskom teritoriju", dodaje se u priopćenju.

Od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. veljače, ruska vlast je znatno pooštrila kontrolu informacija koje se objavljuju na internetu, jednom od posljednjih prostora slobode govora u zemlji.

Brojnim ruskim i stranim glasilima, među kojima BBC-u, zabranjen je pristup, a moskovski sud je američke društvene mreže Facebook i Instragram proglasio "ekstremističkima".

Ograničen je i pristup Twitteru.

Usto je Roskomnadzor prošlog tjedna optužio veliku američku internetsku kompaniju Google i njezin video servis YouTube za "terorističku" djelatnost, što je prvi korak prema njegovoj mogućoj blokadi.

Vlasti su početkom ožujka istodobno uvele dvije nove zakonske kazne: za objavljivanje informacija kojima se "narušava ugled" ruske vojske i za objavljivanje "lažnih" informacija o ruskim snagama.

Za potonje je zapriječena kazna do petnaest godina zatvora i posebno zabrinjava oporbu i neovisna glasila koji strahuju od progona za najmanju kritiku ofenzive.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti