Ruski znanstvenici napravili novi simulator za obuku vojnika u uvjetima nuklearnih napada, uključujući efekte bljeska i karakteristični oblak gljive

Rusija se, čini se, priprema za vrlo mračne scenaarije i potencijalni nuklearni sukob sa Zapadom jer njihovi znanstvenici tvrde da su razvili novi simulator za obuku vojnika u scenarijima nuklearnih napada.

Branimir Vorša | 27.01.2024. / 08:40

Nuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija (Foto: Getty Images)

Ruski znanstvenici razvili su novi simulator s ciljem obuke ruskih vojnika za scenarije koji uključuju nuklearne eksplozije, prenose tamošnji državni mediji. Simulator, koji su patentirali znanstvenici na Vojnoj logističkoj akademiji generala A. V. Hrulova, dizajniran je za pripremu ruskih kopnenih snaga za borbene misije nakon nuklearne eksplozije. Također će voditi timove za kemijsko, biološko i radijacijsko izviđanje u lociranju epicentra eksplozije i procjeni njegovih karakteristika.

Svrha modela je simulirati kako izgleda nuklearni udar - učinak šoka, bljesak svjetla i oblak gljive nakon nuklearne eksplozije na zemlji, otkriva se u opisu patenta.

Prema ruskim medijima, prethodni simulator nuklearne eksplozije više nije u proizvodnji, a ostali pohranjeni simulatori više ne rade ili im je zabranjena uporaba. U međuvremenu, ostaje nejasno je li novi simulatorski sustav uopće operativan.

Ogromni nuklearni arsenali Rusije i SAD-a

Rusija drži najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja, s gotovo 5900 bojnih glava, a slijedi je SAD s više od 5200 bojnih glava. SAD u međuvremenu nadograđuje svoje interkontinentalne balističke projektile bazirane na silosima, razvija nove bombardere i traži varijantu nuklearne gravitacijske bombe B61.

Sjedinjene Države imaju odgovornost nastaviti procjenjivati i koristiti sposobnosti koje su nam potrebne za vjerodostojno odvraćanje i, ako je potrebno, odgovor na strateške napade, te uvjeriti naše saveznike, ističe John Plumb, pomoćnik američkog ministra obrane za svemirsku politiku.

Rat u Ukrajini dodatno potiče nuklearne napetosti

Usred pojačanih napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini Međunarodni institut za strateške studije objavio je procjenu ruskog arsenala nestrateškog nuklearnog oružja i potencijalne scenarije za njegovu upotrebu.

Izvješće naglašava Putinov pogled na nestrateško nuklearno oružje kao alate za prisilu, deeskalaciju i kontrolu u konfliktnim situacijama. Taktičko nuklearno oružje postalo je predmet rasprave tijekom sukoba u Ukrajini, a zapadni čelnici kritizirali su rusku retoriku i postupke.

Kao odgovor na međunarodne sankcije tijekom invazije na Ukrajinu, Putin je stavio snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti. Glasnogovornik Kremlja kasnije je izjavio da je Moskva spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako se suoči s egzistencijalnim prijetnjama, što je izazvalo zabrinutost zbog nuklearnog sukoba.

Putinova odluka da premjesti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju dodatno je pojačala napetosti, a promatrači dovode u pitanje vjerojatnost njihove uporabe, ali također priznaju njihovu ulogu u eskalaciji napetosti.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti