Rusko cjepivo protiv COVID-19 moglo bi se uskoro proizvoditi i u Njemačkoj?

Rusi još nisu podnijeli zahtjev za registracijom cjepiva u Europskoj uniji, a već razmišljaju o aktivaciji proizvodnje u Njemačkoj.

Hina | 02.02.2021. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvođač ruskog cjepiva Sputnjik V pokazao je zanimanje za proizvodnjom ovog cjepiva u Njemačkoj, prenose njemački mediji u utorak.

Moskovski Gamaleja institut i državni ruski investicijski fond RDIF kontaktirali su farmaceutsku kompaniju IDT Biologika u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt zbog mogućnosti proizvodnje cjepiva GAM-Kovid_Vak, poznatijeg pod nazivom Sputnjik V, prenosi javni servis MDR pozivajući se na informacije iz saveznog ministarstva zdravstva.

IDT Biologika je farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Dessauu i s pogonima u Magdeburgu i SAD-u, a bavi se proizvodnjom lijekova po nalogu.

U ovoj kompaniji, koja je i u vrijeme DDR-a proizvodila cjepivo, nisu htjeli komentirati eventualne pregovore s ruskim proizvođačem Sputnjika V.

IDT Biologika i sama radi na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa, ali su prva testiranja cjepiva razvijenih u ovoj kompaniji prošla neuspješno. Ministarstvo zdravstva je istraživanje IDT Biologike na cjepivu protiv koronavirusa subvencioniralo sa 114 milijuna eura.

Cjepivo Sputnjik V je u Rusiji odobreno još u kolovozu, ali ruski proizvođač još do sada nije podnio zahtjev za uporabnom dozvolom u Europskoj uniji zbog toga što još nije okončana posljednja faza testiranja učinka cjepiva.

Unatoč tomu Sputnjikom V su već cijepljeni mnogi građani u Rusiji, ali i u nekim drugim zemljama poput Srbije, Ukrajine ili Argentine.

MDR citira riječi stručnjaka za farmaceutsku industriju koji kontakt ruskog proizvođača Sputnjika V s istočnonjemačkom farmaceutskom kompanijom IDT Biologika opisuje kao "logični korak".

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pokazao se u nedjelju otvorenim za sva cjepiva koja prođu proces izdavanja dozvole u EU-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti