S ovim nema kopanja nosa i trljanja očiju: Je li ovo najbolja zaštitna maska na svijetu za obične ljude?

Kanadskia tvrtka Vyzr Technologies otišla je najdalje kad je u pitanju osobna zaštita od pandemije novog koronavirusa. Osmislili su možda i najveću (ako ne najbolju) zaštitnu masku za prosječnog čovjeka.

Branimir Vorša | 05.05.2020. / 14:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako vam kirurška maska nije dovoljna kao zaštita od novog koronavirusa, BioVYZR bi to sigurno mogao biti. Jedino što biste mogli privlačiti podosta pažnje hodajući s takvim čudom na sebi.

Službeni opis te zaštitne maske glasi respirator s pročišćivačem zraka na napajanje (Powered Air Purifying Respirator, PAPR) i koristi ventilator na baterije kako bi upumpavao zrak u unutrašnjost maske, stvarajući na taj način pozitivan pritisak.

Pozitivan pritisak omogućuje istiskivanje izdahnutog zraka iz maske putem dva filtrirana ispušna odvoda na maski, dok se zrak koji se upuhuje u unutrašnjost, pročišćava kroz N95 filter, koji odstranjuje do 95 posto čestica iz zraka.

Taj filter ne propušta patogene koji se prenose aerosolom, sićušne kapljice, pelud, prašinu te druge čestice. Filter se doduše mora redovito mijenjati kako bi zaštita uvijek bila učinkovita.

BioVYZR dolazi s detaljnim uputama kako se filteri mogu zamijeniti i odložiti u otpad na siguran način.

Projekt je pokrenut na IndieGoGo stranici i dosad je premašio prvi cilj za financiranje prototipa za 1553 posto. Drugim riječima, od zadanih 49.622 kune koliko je ciljano da se prikupi za izradu funkcionalnog prototipa, dosad je prikupljeno 771.026 kuna. Kampanja za prikupljanje sredstava traje još sedam dana.

Cijena ovog čuda tijekom kampanje iznosi 1191 kunu, a pošiljke se mogu očekivati već tijekom svibnja i dostavlja se po čitavom svijetu. Za one koji traže nešto ekstra u zaštiti od pandemije, ovo je možda rješenje svih rješenja.

Izvor: TechEBlog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti