S padom kriptovaluta pale su i CryptoKitties

Jedan od razloga za pad zanimanja za virtualnim mačkama sigurno je i pad vrijednosti samih kriptovaluta.

Martina Čizmić | 18.06.2018. / 08:25

CryptoKitties (Foto: Axiom Zen) (Foto: Axiom Zen)

Kad je ludilo kriptovaluta bilo blizu vrhunca, na Ethereumu se pojavila "prva blockchain igra" CryptoKitties.

Princip je bio jednostavan - svako toliko autori su izbacivali na tržište novu i jedinstvenu "mačkicu" koju je bilo moguće kupiti za određenu količinu ethereuma i pariti te dobiti nove, jedinstvene "mačke", koje je potom bilo moguće prodavati.

Ludnica je bila tolika da je u jednom trenutku 90 posto svih transakcija na Ethereumu bila povezana s CryptoKitties. Neke su prodavane po cijeni i od 155 tisuća dolara.

No kako su kriptovalute počele padati, pao je i interes za virtualnim mačkama.

U lipnju je broj transakcija povezanih s virtualnim mačkama bio 98,4 posto manji od onoga u prosincu.

CryptoKitties je i dalje jedna od najpopularnijih igara na Ethereumu (što i nije neki problem jer ih baš i nema mnogo), ali je broj "igrača" značajno smanjen.

Jedan od autora CryptoKittiesa, Bryce Bladon, pad zanimanja objašnjava činjenicom da su troškovi transakcija na ethereumu povećani i do 50 puta u odnosu na početak, ali i dodaje kako su ljudi naučili što je ethereum i pametni ugovor, pa ga sad koriste ciljano, a ne da vide što će se dogoditi.

Međutim, jedan od razloga za pad zanimanja za virtualnim mačkama sigurno je i pad vrijednosti samih kriptovaluta. Jer prije je jedna virtualna mačkica stajala oko 41 dolar, a danas joj je cijena samo 5 dolara.

Znači li to kraj za CryptoKitties? Još ne jer su neki pojedinci uložili mnogo vremena i novca (što virtualnog, što pravog) u takvu vrstu zabave. Oni neće tako lako odustati. A dok ima takvih pojedinaca, biti će i CryptoKittiesa.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti