Sa svjetskog prvenstva hrvatski robotičari vratili su se s dvije zlatne medalje

Dok je cijela država ludovala za nogometašima, svoj posao u sjeni su odradili i hrvatski robotičari. Naime, oni su na svjetskom prvenstvu u Kanadi osvojili dvije zlatne medalje.

Ivan Forjan B.F.M. | 24.07.2018. / 10:02

Galerija

Roboti koji sami prelaze prepreke i pomažu unesrećenima bili su dovoljno dobri da Hrvatskoj osiguraju dva zlata na Svjetskom prvenstvu u robotici.

Cilj je jednog od robota da prijeđe cijelu stazu, savlada ležeće policajce, prepozna slova u labirintu i da prepozna žrtve, objasnio je Marko Pongrac, osvajač zlatne medalje.

Marko i njegov kolega iz reprezentacije Janko Pribičević nadaju se da bi njihovi roboti jednoga dana mogli sudjelovati u stvarnim kriznim situacijama.

Ne bi baš mogli izvoditi medicinske zahvate, ali bi sigurno mogli doći detektirati gdje je čovjek u nesreći, izbaciti mu paketić prve pomoći, ali i eventualno ga uzeti i dovesti natrag na sigurnost, objasnio je Janko Pribičević, osvajač zlatne medalje.

Dečki su na prvenstvu iza sebe ostavili mnogo razvijenije zemlje, poput Kine i Singapura. Za svoj uspjeh uglavnom mogu zahvaliti profesorima i mentorima, koji s njima najčešće rade izvan nastave i na svoju ruku.

Nije nam problem pobijediti Kineze, Amerikance i Nijemce, ali je teško boriti se protiv obrazovnog sustava. Umjesto da se rade ovakvi projekti, robotika je dobrim dijelom izbačena iz školskog rasporeda, tako da to nije prepoznato koliko bi trebalo biti, rekao me Zoran Pribičević, Jakovov i Markov mentor.

A koliko Hrvatska cijeni robotiku, govori i podatak da svjetski prvaci po povratku nisu dobili ni doček ni financijsku nagradu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti