Sad je i službeno: Nema znakova da je COVID-19 sezonska bolest

Čini se da godišnja doba ne utječu na razvoj pandemije koronavirusa, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i upozorila da je pogrešno vjerovati da smo ljeti zaštićeniji.

Hina | 28.07.2020. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 milijuna, izjavila je glasnogovornica organizacije Margaret Harris na kratkom virtualnom brifingu.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemlja na svijetu, Sjedinjenim Državama, sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil, gdje je zima.

Čini se da se dugo zadržalo uvjerenje da je virus sezonski, ali moramo zapamtiti da se radi o novom virusu i makar se radi respiratornom virusu, koji su povijesno sezonski, ovaj se ponaša drugačije, inzistirala je.

Podsjetila je na uvjerenje da je opasnost od zaraze manja ljeti i ponovila da je "ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba".

Napomenula je da je spoj virusa gripe, koji je sezonski i vlada zimi, i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi povećati pritisak na zdravstvene sustave.

Svima preporučujemo da se cijepe protiv gripe, savjetovala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti