SAD sve zabrinutiji: Kina je sve veća prijetnja u vojnoj svemirskoj utrci

Kina također razvija eksperimentalnu tehnologiju usmjerenu na rudarenje asteroida i malih planeta radi prirodnih resursa.

Hina | 28.11.2022. / 08:56

Lansiranje trećeg modula kineske stanice (Foto: Afp)

Brzo jačanje kineskih vojnih sposobnosti predstavlja sve veći rizik za američku nadmoć u svemiru, poručila je u ponedjeljak čelnica svemirskih snaga američke vojske.

Nina Armagno, načelnica stožera američkih svemirskih snaga, kazala je da je Peking napravio značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući u područjima poput satelitske komunikacije i svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu, što omogućuje zemljama da brzo povećaju svoje svemirske programe.

Američki bombarder B-2 Spirit Kinezi spremaju još jedan šok za Amerikance: Uskoro otkrivaju svoj najnoviji "nevidljivi" bombarder, ravan B-21 Raideru

Mislim da je potpuno moguće da bi nas mogli dostići i prestići. Apsolutno, rekla je Armagno u Sydneyju na događaju u organizaciji think tanka Australski institut za stratešku politiku, koji djelomično financiraju vlade SAD-a i Australije.

Zapanjujući je napredak koji su ostvarili, zapanjujuće brz, dodala je.

Povijesno zaostajući u svemirskoj utrci kojom dominiraju Sjedinjene Američke Države i Rusija, Peking je posljednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Washington.

Ye Peijian, voditelj kineskog programa istraživanja Mjeseca, usporedio je Mjesec i Mars sa spornim otocima u Južnokineskom moru koje Peking pokušava prisvojiti.

Kina također razvija eksperimentalnu tehnologiju usmjerenu na rudarenje asteroida i malih planeta radi prirodnih resursa.

Uz Rusiju, Kina je također provela "bezobzirne" testove projektila koji su posljednjih godina stvorili opasne količine svemirskog otpada, rekla je Armagno.

Planet Mars (Ilustracija: Getty) Kinezi ispunili jednu od primarnih misija na Marsu: Njihova sonda dovršila je snimanje cijele površine Crvenog planeta

Krhotine su bile prijetnja svim našim sustavima u svemiru, a ti su sustavi vitalni za sigurnost, gospodarske i znanstvene interese svih zemalja, poručila je.

Svemirske snage (Space Force) osnovane su 2019. kao četvrta grana američke vojske.

Armagno je prva stalna zapovjednica Svemirskih snaga koje će u utorak lansirati tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju u utorak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti