SAD tuži Amazon zbog kršenja antimonopolskog zakona i štete za potrošače

Tijekom Trumpove administracije ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

Hina | 27.09.2023. / 08:22

Amazon (Foto: Afp)

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona optužujući tu kompaniju za internetsku trgovinu da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

Tužba je bila očekivana nakon višegodišnjih pritužbi da su Amazon i drugi tehnološki divovi zlorabili svoju dominaciju na tržištu.

Slika nije dostupna EK imenovala šest digitalnih "nadzornika pristupa" na koje se odnose stroži propisi

Tužba, kojoj se pridružilo 17 državnih odvjetnika, uslijedila je nakon četverogodišnje istrage i saveznih tužbi protiv Googlea i Facebooka.

FTC i njegovi partneri u saveznim državama kažu kako Amazon djeluje tako da sprječava konkurente i prodavače u snižavanju cijena, degradira kvalitetu za kupce, pretjerano naplaćuje prodavačima, guši inovacije i sprječava rivale da se pošteno natječu s Amazonom, stoji u priopćenju agencije.

FTC je rekao da od suda traži da izda trajnu zabranu kojom bi se Amazonu naredilo da prekine nezakonito postupanje.

Tužba je podignuta na saveznom sudu u Seattleu, gdje je sjedište Amazona.

Dionice Amazona pale su za 3 posto.

Amazon je objavio da je tužba FTC-a pogrešna i da će naštetiti potrošačima tako što će izazvati više cijene i sporije isporuke.

FTC navodi da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vrijedi više od bilijun dolara, kažnjavao prodavače koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih otežavajući potrošačima pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Amazon se optužuje i da je dao preferenciju vlastitim proizvodima na platformi.

Nezadovoljstvo Još jedan streaming servis najavljuje uvođenje oglasa i povećanje cijena

Potreba za djelovanjem protiv tehnoloških divova jedna je od rijetkih ideja oko kojih su se demokrati i republikanci složili.

Tijekom Trumpove administracije ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti