Šala postaje stvarnost: Las Vegas naručio sustav Loop od Muskova Boring Companyja

Gotovo nevjerojatno zvuči, ali ono što je još nedavno bila šala na Twitteru sad će zaživjeti u stvarnosti.

Martina Čizmić | 23.05.2019. / 10:57

Elon Musk (Foto: AFP)

Muskov podzemni tunel za prijevoz putnika autonomnim električnim kapsulama svoju će komercijalnu premijeru dobiti u Las Vegasu. Točnije, tvrtka koja upravlja lasvegaškim sajmovima i trenutno gradi novi kongresni centar, odobrila je nevjerojatnih 48 milijuna dolara za gradnju kilometar i tristo metara dugog tunela s tri stanice ispod novog centra.

Muskov sustav Loop sastoji se od podzemnog tunela kroz koji putuju električne autonomne kapsule u koje stane osam ili 16 putnika. Ideja je da se putnici između stanica kreću brzinom i do 200 kilometara na sat.

Elon Musk (Foto: Dnevnik.hr) Novi izum Elona Muska: Putovanje nevjerojatnom brzinom za jako nisku cijenu

U Las Vegasu planiraju imati sustav koji bi mogao prevoziti barem 4400 putnika svakog sata na relaciji između novog izložbenog centra i hala.

Boring Company također bi trebala izgraditi liftove ili pokretne stepenice te sav popratni sadržaj koji bi pješacima trebao omogućiti lakši pristup Loopu.

U Las Vegasu se nadaju kako bi Loop mogao biti gotov do CES-a koji se održava u siječnju 2021. godine.

No iako cijeli projekt zvuči dobro na papiru, mnogi se pitaju je li Muskova kompanija uopće sposobna izgraditi tako nešto u roku.

Naime, Loop, koji je u prosincu otvoren pod prostorima Boring Companyja u Los Angelesu dugačak je oko 1,7 kilometara i na premijeri je vozio tek oko 70-ak kilometara na sat.

Zato ne iznenađuje što su se u Las Vegasu osigurali te Muskovoj tvrtki dali veoma stroge uvjete i penale ako projekt ne bude gotov na vrijeme. Tako će puni iznos dobiti tek nakon što Loop bude pušten u pogon i dokazao da može prevoziti barem 4400 ljudi svakog sata. Ako pak ne završe projekt, morati će platiti 1,6 milijuna dolara odštete Las Vegasu i vratiti sav novac koji su dobili za projekt.

Kako ni sam Musk nije ljubitelj rokova, a poznato je da ih je na svojim drugim projektima (Tesla i SpaceX) često probijao, bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ispoštovati ove.
 

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti