Samo 99 dolara: Amazon predstavio 'najsnažniji jeftini tablet'

Iz Amazona kažu da je ovo najsnažniji tablet jeftiniji od sto dolara, a u prodaji će se pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2014. / 09:14

Samo 99 dolara: Amazon predstavio 'najsnažniji jeftini tablet'

Amazon je jučer predstavio nekoliko novih tableta i čitača e-knjiga od kojih se najzanimljivijim čini 6 inčni tablet čija cijena iznosi samo 99 dolara za kojeg u ovoj kompaniji kažu da je 'najsnažniji tablet jeftiniji od sto dolara'. Osim jeftinog šest inčnog Fire HD tableta, ova je kompanija predstavila i sedam inčni model te oba uređaja donose određena hardverska poboljšanja u odnosu na prošlogodišnje modele.

Kindle tablet dijagonale ekrana 6 inča (rezolucija 1280x800 piksela) samo je malo veći od phableta poput Galaxy Notea 4 i nedavno predstavljenog iPhonea 6 Plus, a iako se s njim ne može telefonirati, cijena od samo 99 dolara mogla bi biti prilično primamljiva velikom broju korisnika. Oba modela rade na 1,5GHz četverojezgrenim procesorima koji bi trebali biti odlični za igranje video igara, a baterija na ovim uređajima trebala bi izdržati do osam sati rada. Ove modele pokreće i nadograđena verzija Amazonovog operativnog sustava koji sada dolazi s opcijom Family Library koji omogućuje dijeljenje sadržaja poput knjiga, glazbe i filmova s drugim članovima obitelji. Još jedna novost iz Amazona jest i 'Kids Edition' verzija ovih tableta koji su namijenjeni djeci te su obloženi gumom kako bi bili otporni na padove, a dolaze s dvogodišnjom garancijom tako da, ako dijete razbije tablet, Amazon će ga besplatno zamijeniti.

Svi ovi modeli u prodaji će se pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca, a moći će se kupiti u nekoliko različitih boja. Bezosova kompanija u ponudi će zadržati i dosadašnji model Kindle Fire HDX tableta čija cijena i dalje iznosi 199 dolara za 16GB model, dok je 8,9 inčni Kindle Fire HDX (koji na tržištu konkurira Appleovom iPadu) poboljšan te sada ima jaču bateriju, radi na 2,5GHz četverojezgrenom procesoru i ima 2GB RAM-a. Na tržištu će se pojaviti u drugoj polovici listopada (tada očekujemo i predstavljanje novih modela iPadova) te će njegova cijena iznositi 379 dolara.

Govoreći o jeftinom 99-dolarskom tabletu, iz Amazona su poručili kako oni ne zarađuju novac kada ljudi kupe njihov hardver, već kada ga koriste (od prodaje knjiga, filmova, glazbe, servisa) tako da je cijena po kojoj prodaju svoje uređaje otprilike jednaka novcu koji uložili u njihovu proizvodnju. 

Foto: Amazon

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti