Samo slučajnost? Europska tvornica oružja ne može proširiti kapacitete jer svu energiju u regiji troši TikTokov podatkovni centar

Zbog rata u Ukrajini višestruko se povećala potražnja za naoružanjem, no jedna tvornica u Norveškoj ne može povećati proizvodnju zbog TikToka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2023. / 09:34

Testiranje Nammovog naoružanja (Foto: Nammo)

TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, a milijuni videozapisa koji se svakodnevno objavljuju pohranjuju se u podatkovnim centrima za čije je održavanje potrebna velika količina energije. Jedan od takvih podatkovnih centara nalazi se u Norveškoj, a za njegovo napajanje energijom zadužena je lokalna energetska tvrtka Elvia.

TikTok, ilustracija Zašto je popularna društvena mreža odjednom postala problem? Kritičari navode četiri glavna razloga

No isti izvor energije kao i podatkovni centar dijeli i kompanija za proizvodnju oružja i municije Nammo. Do početka rata u Ukrajini nije bilo problema s raspodjelom energije, no Putinova invazija na susjednu zemlju poremetila je taj balans. Potražnja za oružjem, jasno, višestruko se povećala i Nammo (koji je u vlasništvu norveške vlade i finske državne kompanije) ne može pratiti tu potražnju. S obzirom na to, planirali su povećati svoje proizvodne kapacitete i proširiti tvornicu, no kako sada stvari stoje, to neće moći napraviti zbog - TikToka i potrošnje energije njihova podatkovnog centra.

Zabrinuti smo jer je budućnost našeg rasta ugrožena pohranom videozapisa mačaka, komentirao je za medije izvršni direktor Namma Morten Brandtzæg.

Potražnja za njihovim granatama porasla je 15 puta u odnosu na razdoblje prije početka rata u Ukrajini te CEO tvrtke smatra kako bi, kao kritična industrija, trebali imati prioritet kada je u pitanju pristup energiji i pritom ne misli samo na njihovu konkretnu situaciju, već smatra kako bi to trebalo biti pravilo za budućnost. No iz Elvie kažu kako je jednostavno rade po tržišnoj utakmici, u kojoj je TikTok prvi zakupio njihove energetske kapacitete. Također, naglašavaju kako nemaju rezervnih kapaciteta, tako da je pitanje kako će Nammo proširiti tvornicu.

Ono što je zanimljivo jest što Brandtzæg ne isključuje kako možda nije riječ o slučajnosti da su problemi jedne državne obrambene kompanije vezani uz TikTok. Naime, jasno je na čijoj su strani u ukrajinsko-ruskom sukobu Norvežani, a na čijoj Kinezi.

Zabrana, ilustracija Sve više zemalja zabranjuje popularnu društvenu mrežu na službenim uređajima

Inače, prema prijašnjim planovima, TikTok je zainteresiran za dodatne podatkovne centre u Norveškoj te namjerava izgraditi najveći kampus podatkovnih centara u toj zemlji, za koji će svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora.

Izvor: Financial Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti