U Ukrajinu stižu novi i još ubojitiji američki vojni dronovi, jedan model je posebno učinkovit

Ukrajina će u novom paketu vojne pomoći iz SAD-a dobiti i četiri vrste vojnih dronova, tri od kojih dosad nisu dobili, a jedan kojih je posebno ubojit i učinkovit.

Branimir Vorša | 25.02.2023. / 09:20

Altius 600
Altius 600 (Foto: areai.com)

Najnoviji paket pomoći za Ukrajinu koji je najavila američka vojska je, između ostalog, prepun vojnih dronova i letećeg streljiva. To uključuje AeroVironment Switchblade 600 i Jump 20, CyberLux K8 i Area-I ALTIUS-600 vojne dronove. Velika ovost jest i to da su posljednja tri navedena tipa dronova prvi put uključena u paket vojne pomoći ukrajinskim snagama.

Portal The War Zone ističe da bi ALTIUS-600 dronovi posebno mogli dati ukrajinskim snagama potpuno nove mogućnosti dalekometnih preciznih napada, između svojih ostalih potencijalnih prednosti.

Pentagon je ranije najavio planove za nabavu Switchblade 600 samoubilačkih dronova za Ukrajinu. Jump 20, ALTIUS-600 i CyberLux K8, međutim, dosad nisu bili uključeni ni u jedan prethodni paket američke vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama, barem prema službenim podacima Pentagona.

Novi paket ubojitih vojnih dronova će dati ukrajinskim snagama više razina dodatnih sposobnosti na bojnom polju. Konkretno, Jump 20 i ALTIUS-600 predstavljaju značajan skok u smislu dometa i izdržljivosti u odnosu na mnoge vrste bespilotnih letjelica, koje je Ukrajina već dobila od SAD-a i drugih međunarodnih partnera. To potencijalno znači pogađanje ciljeva na velikim udaljenostima.

Kada je riječ o ALTIUS-600, taj vojni dron sa svojim navedenim maksimalnim dometom od 440 kilometara mogao bi postati jedno od najdugometnijih udarnih oružja Ukrajine. Ukrajinske snage trenutno se uvelike oslanjaju na ad-hoc mješavinu komercijalno dostupnih daljinski upravljanih letjelica većeg dometa pretvorenih u udarno oružje i izvidničkih bespilotnih letjelica iz sovjetske ere nalik projektilima opremljenih bojevim glavama koje rade kao improvizirane krstareće rakete za udare dugog dometa.

Čak i sa samo ograničenim eksplozivnim opterećenjem, ALTIUS-600 dronovi još uvijek mogu biti iznimno korisni za pogađanje niza važnih ciljeva na velikim udaljenostima, uključujući lomljive radarske antene i antenske nizove, skladišta streljiva i goriva, laka oklopna vozila, zrakoplova na pistama i malih skupina vojnika ili čak određenih pojedinaca. Ovisno o mogućnostima umrežavanja koje dolaze s njima, dronovi bi se potencijalno mogli koristiti protiv dinamičkih ciljeva udaljenih stotinama kilometara. Čak i bez veze operatera u petlji, ALTIUS-600 se još uvijek mogu usmjeravati da gađaju fiksne mete s velikom preciznošću, na temelju statičkih koordinata i na vrlo velikim udaljenostima.

Sposobnost okomitog uzlijetanja i slijetanja dronova Jump 20 i priroda ALTIUS-600, kao i Switchblade 600, koji se lansiraju iz cijevi, također pružaju dodatnu fleksibilnost svemu navedenom. Ti se dronovi mogu lansirati relativno brzo iz malih fizičkih prostora i bez značajnih infrastrukturnih zahtjeva. Točke lansiranja mogu biti vrlo blizu prvih linija ili čak iza neprijateljskih linija.

Novi paket američke vojne pomoći naglašava koliko su zračni sustavi bez posade bili značajni za obje strane u sukobu u Ukrajini. To zauzvrat odražava šire trendove u sve većoj integraciji različitih razina bespilotnih letjelica u modernim vojskama diljem svijeta i vrlo stvarne prijetnje koje predstavljaju čak i dizajni komercijalnog tipa.

Pentagon je do sada ipak odbio reći koliko bi od svake vrste navedenih vojnih dronova Ukrajina ukupno trebala očekivati. Jasno je da su dronovi već sada važna komponenta Ukrajine, u sad već jodnogodišnjoj borbi protiv invazijskih ruskih snaga i da će se sposobnosti ukrajinske vojske u tom pogledu sada još više proširiti.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti