Galerija

Povodom službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj ispred hotela Esplanade u Zagrebu postavljeni su automobili Nevera, hrvatski električni hiperautomobil te Buggatijev Chiron Super Sport, najbrži benzinski automobil na svijetu proizveden u Francuskoj, kao simbol spajanja tvrtki Rimac Automobili i Bugattija, koje se dogodilo ranije ove godine.

Francuskog čelnika na ulazu u zagrebački hotel dočekali su sinjski alkari, a potom je razgledao automobile u društvu premijera, ministra obrane Marija Banožića i Mate Rimca, vlasnika tvrtke Rimac Automobili koja je sredinom godine preuzela francusku tvrtku Bugatti, čime je nastala nova tvrtka – Bugatti Rimac.

Ovime pokazujemo suradnju između Francuske i Hrvatske, rekao je Rimac.

Bugatti ima 112 godina dugu povijest u Molsheimu u Francuskoj i tamo radimo najbrže benzinske, a tu u Zagrebu radimo najbrže električne automobile u svijetu. Tako da je imalo smisla to dvoje povezati, dodao je.

Macron i Plenković razgledali su Bugattijev Chiron, automobil s više od 1600 konjskih snaga koji je s postignutom brzinom od 490 kilometara najbrži na svijetu i Rimčevu Neveru, auto s najbržim ubrzanjem u svijetu.

U sklopu Macronova službenog posjeta Zagrebu, Francuzi su poslali i dva Dassaultova borbena zrakoplova Rafale, koji su i pokazali svoje letačke performanse nekolicinom niskih preleta iznad zagrebačkog područja.

Podsjetimo, Hrvatska se za obnovu borbene eskadrile zrakoplova odlučila upravo kupnjom navedenih francuskih zrakoplova, koji su ujedno i najbolje od borbenih zrakoplova u francuskoj ponudi. U konkurenciji sa zrakoplovima Rafale bili su i američki F-16 te švedski JAS 39 Gripen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju