Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Imali smo prilike isprobati novi flagship iz Samsungove radionice - Galaxy S6 Edge. Inačicu nove S-šestice sa zakrivljenim rubovima...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 15.05.2015. / 12:10

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Nakon pete generacije Galaxy S modela iz Samsunga koji je kompaniji osigurao veliki skok što se tiče broja prodanih uređaja, Samsung je lansirao novi flagship iz Galaxy S serije koji bi mogao nadmašiti rezultate svog prethodnika, budući da mu već sada tržišni analitičari predviđaju povratak na vrh mobilnog svjetskog tržišta pametnih telefona. 

Novi Galaxy S6 dolazi u dvije verzije, standardnoj S6 i onoj zakrivljenoj koja je dobila ime po zakrivljenim rubovima “Edge”, a razlike između oba modela što se tiče specifikacija toliko i nema, jedina značajnija razlika je zakrivljeni AMOLED ekran kod Edge verzije. Još jedan veliki novitet što se tiče dizajna je metalno kućište u koje je kompanija počela opremati novije modele nakon prve Galaxy Alphe, pa sve do zadnje A-petice. 

Ima tu i novosti vezanih uz hardver pa tako više nećemo vidjeti Qualcommov Snapdragon kao što je to bio slučaj do sada, već Samsungov Exynos, no krenimo redom…

 

Specifikacije

 

Dimenzije i masa

142.1 x 70.1 x 7 mm, 132g

Zaslon

5.1" Super AMOLED 1440x2560; Gorilla Glass 4

CPU/GPU

Octa-core Exynos 7420 (4x Cortex-A53 1.5 GHz + 4x Cortex-A57 2.1 GHz)

Radna memorija

3 GB

Podatkovni prostor

32 / 64 / 128 GB

Kamera

16 MP, 4K, OIS, HDR, LED (stražnja), 5 MP 1080p (prednja)

Povezivost

4G/LTE, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, Wi-Fi Hotspot

Baterija i OS

Li-ion 2600 mAh (integrirana), Android 5.0.2 Lollipop



Ergonomija & dizajn

 

Edge verzija za razliku od svojeg “običnijeg” obrata bez zaobljenih rubova u svakom slučaju ostavlja daleko bolji dojam. Osim što su Samsungovci uspjeli zakriviti rubove, uspjeli su ugurati i tipke za glasnoću i paljenje/gašenje uređaja. Što se tiče zaštite s prednje i stražnje strane, uređaj je kao i kod same S-šestice zaštićen Gorilla Glass staklom 4. generacije, no za razliku od prijašnjih modela radi se o staklu sa zaobljenim rubovima. S prednje strane se smjestila tipka za povratak na Home zaslon u koju je sada upakirana nova verzija senzora za očitavanje otiska prstiju koja više ne zahtjeva povlačenje prsta preko tipke, već samo kratkotrajan kontakt. Uz Home su se smjestile i tipka za povratak i tipka za pregled otvorenih aplikacija, obje u kapacitivnoj izvedbi. Osim tipki, tu su i zvučnik, selfie kamera od 5 MP, različiti senzori za detektiranje udaljenosti te LED lampica uz Samsungov logo.

Na bokovima možemo pronaći već spomenute tipke za pojačavanje i stišavanje glazbe s lijeve te tipku za paljenje i gašenje uređaja s desne strane, dok su na vrhu smješteni utor za nanoSIM karticu, IR lampica te sekundarni mikrofon. Kao i kod standardnog S6 modela i kod ove verzije je poleđina zaštićena staklom i ima isti raspored kamere/bljeskalice/logotipa kao i kod standardne verzije S-šestice, tako da je gotovo nemoguće razlikovati oba modela kad bismo ih okrenuli stražnjom stranom prema gore i postavili ih jedan do drugoga. 

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Loša strana odabira stakla kao materijala za prekrivanje stražnje strane je ta što će ono vjerojatno puknuti pri padu s veće visine, no nadajmo se da će pri padnu težište biti na bočnoj strani - na aluminiju. 

Sve u svemu, mogli bismo reći kako S6 Edge solidno leži u ruci bez klizanja, bez obzira na zakrivljeni zaslon koji se na prvu može činiti kao prepreka za normalno baratanje jednom rukom - naprotiv - zakrivljeni rubovi imaju svoje prednosti u funkcionalnosti koje ćemo spomenuti nešto kasnije. 

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

 

Zaslon

 

Radi se o 5.1-inčnom Super AMOLED zaslonu rezolucije 1440x2560 piksela, odnosno 577 piksela po inču s rubovima zakrivljenim prema bočnim bridovima. Ovo nije prvi zakrivljeni AMOLED koji možemo vidjeti iz Samsungove kuhinje, budući da smo slični mogli vidjeti na Galaxyju Note Edge. Samsung je te zakrivljene rubove odlučio iskoristiti za neke dodatne funkcionalnosti koje je moguće podesiti u postavkama, gdje možete odabrati s koje strane želite ga “otvarati” ovisno o tome jeste li dešnjak ili lijevak. Osnovna namjena tog zakrivljenog ruba u integraciji s korisničkim sučeljem je prikaz do 5 kontakata iz imenika, dok je sekundarna signalizacija dolaznog poziva kada je uređaj okrenut prednjom stranom prema dolje i nalazi se na nekoj podlozi. Jednako tako znat ćete imate li neki propušten poziv, mail ili poruku. 

Vrijedi zamijetiti kako zakrivljeni zaslon nudi više “premium osjećaj” u granicama dizajna nego funkcionalnosti, no ipak - služi nekoj svrsi.

 

 

Operativni sustav i performanse

 

Uređaj "vrti" Android verzije 5.0.2. Lollipop, najnoviji update iz Googlea koji donosi totalno novo iskustvo što se tiče dizajna, naime radi se o minimalističkom i "flat" dizajnu koji će pratiti Android vjerojatno u svim budućim nadogradnjama. Novi Touchwiz vrti se na obje verzije iz novopečene Galaxy S serije, a razlika između onog kod Edge i standardne verzije je dodatak vezan uz korištenje gesta na zakrivljenim rubovima. Na početnom zaslonu dočekuje vas do 7 stranica na koje možete razbacati različite widgete, prečace, mape i sl. stavke, a ujedno tu je već poznata mogućnost podešavanja animacije prelaska između stranica. Zadnja stranica s lijeve strane rezervirana je za Briefing aplikaciju koja nudi najnovije vijesti iz svijeta s mogućnošću odabira kategorija koje vas najviše zanimaju. 

Što se tiče tema i prilagodbe, na izbor imate par lokalnih layouta koje možete preuzeti iz Samsungove trgovine, a na svakoj od njih možete prilagođavati različite animacije listanja, rešetku prikaza ikonica i sl. 

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Vrijedi spomenuti i nekoliko korisnih predinstaliranih aplikacija poput S Health, S Voice, S planer, Moje Datoteke, Zapisi, Peel Remote i novi Pametni upravitelj. Radi se o alatu koji nudi nadzor potrošnje baterije, zauzetosti podatkovnog prostora i rane memorije i svakako se radi o hvale vrijednoj aplikaciji. 

Što se tiče softvera i novosti koje dolaze uz njega to je uglavnom to. 

 

Kamera i kvaliteta fotografija 

 

Kamera od 16 MP smještena je na poleđini i lagano je ispupčena no to ne bi trebalo predstavljati veliki problem. Radi se o Sonyjevoj 4K kameri otvora blende f/1.9 s integriranom LED bljeskalicom i optičkom stabilizacijom slike, dok se na prednjoj strani tzv. “selfie” kamera može pohvaliti s 5 MP i mogućnošću snimanja 1080p videa uz podršku za HDR. 

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Softver kamere je baziran na standardnom načinu rada koji smo imali prilike upoznati kod svakog Androida, no vrijedi spomenuti “Profesionalni” način rada koji dozvoljava ručno podešavanje ISO postavki, ekspozicije i sličnih parametara, dok bi na primjer kod iOS-a za te dodatke trebali kupiti neku napredniju aplikaciju. 

U nastavku slijedi par fotografija pa o kvaliteti istih prosudite sami.

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA] Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA] Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

 

Baterija i zaključak

 

I za kraj - baterija. Kapacitet baterije mogao bi presuditi u vašem odabiru između standardnog S6 i zakrivljenog Edge modela jer je razlika između modela i kapacitet baterije. Naime, Galaxy S6 Edge ima 50 mAh više, odnosno ukupno 2600 mAh. Što se tiče autonomije, baterija drži otprilike dva dana srednjeg korištenja s uključenim Wi-Fijem, a ako je opteretite igricama teško da će izdržati do kraja dana. Još jedna dobra značajka koja se rijetko vidi kod konkurencije je podrška za bežično punjenje koje nažalost nismo imali prilike isprobati, budući da bežični punjač ne dolazi u paketu sa samim uređajem.

Samsung Galaxy S6 Edge [RECENZIJA]

Samsung je ove godine predstavio dva nova nezanemariva protivnika na tržištu pametnih telefona, radi se o Galaxy S6 modelima koji dolaze u standardnoj varijanti i onoj nazvanoj Edge koja je ime dobila po zakrivljenim rubovima. Mogli bismo reći kako Apple nakon ovoga dosta kaska u odnosu na konkurenciju i kako će na jesen trebati predstaviti neki novi “the next big thing” kako bi se vratio na vrh liste najjačih. Kako god, mora se priznati da je Galaxy S6 Edge uređaj izuzetno visoke cijene iza koje stoji čudo od tehnologije, odličan dizajn i kvaliteta izrade i svakako izvrstan Super AMOLED zaslon. 

Što se tiče prednosti i mana, prednosti su odličan dizajn i kvaliteta izrade, vrhunske performanse i brz rad, kvalitetan zaslon s odličnim kutom gledanja te poboljšan senzor otiska prsta, dok bi nedostaci bili prenapuhana cijena, integrirana baterija i nepostojanje utora za microSD karticu.

Nema sumnje kako se radi o opakom tržišnom flagshipu koji samo čeka da pokosi ostatak konkurencije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti