Samsung i Google objavili suradnju: Dobivaju li Androidi svoju verziju AirDropa?

Nova bi opcija, postupno, trebala biti dostupna na Androidima od veljače.

Martina Čizmić | 11.01.2024. / 10:25

Dijeljenje datoteka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Korisnici Appleovih uređaja godinama jednostavno razmjenjuju datoteke među njima pomoću AirDropa. Radi se o tehnologiji razmjene podataka kad su uređaji blizu, a puno je brža od slanja istih tih datoteka preko Bluetootha ili Wi-Fija. 

Nešto su slično imali na izbor i korisnici Androida, no to nije uvijek baš najbolje funkcioniralo. Naime, Google je lansirao Nearby Share 2020. godine i ta je opcija funkcionirala na nekim Androidima. Samsung je na svojim uređajima u otprilike isto vrijeme predstavio Quick Share, koji je pak omogućavao razmjenu datoteka primarno među njegovim uređajima.

Google Android Google napravio prvi korak ka korištenju iste aplikacije na različitim uređajima

No to bi se sad trebalo promijeniti. U sklopu predstavljanja na CES 2024. Google i Samsung objavili su kako su ujedinili svoje sustave za dijeljenje datoteka i tako stvorili jedinstvenu platformu u sustavu Androida. 

Kako su objasnili iz Googlea, nova platforma stvorila je "najbolju zadanu, ugrađenu opciju za dijeljenje sadržaja na svim vrstama uređaja u ekosustavima Android i Chromebook".

Napomenuli su kako će korisnici i dalje moći kontrolirati svoju privatnost, odnosno odrediti tko će vidjeti njihov uređaj i moći im poslati datoteke, a tko ne. 

Google je također objavio kako radi s proizvođačima osobnih računala ne bi li Quick Share omogućio i na Windows računalima kao unaprijed instaliranu aplikaciju.

Nova bi opcija, postupno, trebala biti dostupna na Androidima od veljače.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti