Samsung kupio Viv Labs: Korisnici Galaxyja imat će svoju virtualnu asistenticu Siri

Samsung je pristao kupiti Viv Labs, startup kompaniju koja je kreirala glasovnu asistenticu Siri.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.10.2016. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Južnokorejska kompanija obznanila je plan o kupnji Viv Labsa, startup kompanije koja je pomogla u razvoju iPhoneovog softvera za glasovnog asistenta.

Startup kompanija nastala je 2012. godine, a tim od tada radi na Viv platformi, za koju kažu da je moćnija verzija Siri glasovnog asistenta. Ove je vijesti potvrdio i jedan od suosnivača i direktora kompanije Viv Labs, Dag Kittlaus.

"Samsung će drastično ubrzati našu viziju", rekao je Kittlaus. Iako financijski detalji još uvijek nisu otkriveni, direktor Viv Labsa je razjasnio da će nakon realizacije Viv nastaviti funkcionirati kao zaseban odjel južnokorejskog tehnološkog diva.

Samsung virtualnog asistenta želi inkorporirati u Galaxyjeve pametne telefone i proširiti usluge glasovnog asistenta na kućanske aparate i prenosive tehnološke uređaje.

Tehnološke kompanije natječu se koja će prije napraviti umjetnu inteligenciju (AI) dovoljno dobru kako bi klijenti mogli imati prirodniju interakciju s uređajima putem glasovne kontrole. Google je poznat kao lider u AI-u, a opciju glasovnog asistenta imaju Amazon.com, Apple i Microsoft. Samsung se nada da će ih nadmašiti i da će njihov asistent biti koristan za sve uređaje, od telefona do hladnjaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti