Samsung ponovno predvodi mobilno tržište, a veliki uspjeh ostvario je Xiaomi koji je prestigao Apple

Brojke iz trećeg kvartala pokazuju da se Samsung vratio na prvo mjesto globalnog tržišta pametnih telefona, Huawei je drugi, a Apple tek četvrti. Ispred njega ubacio se Xiaomi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.10.2020. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Analitičke kompanije koje prate mobilno tržište objavile su podatke za treći ovogodišnji kvartal u kojem su zabilježene neke velike promjene. Prvo, Samsung je ponovno zasjeo na prvu poziciju po broju isporučenih pametnih telefona, nakon što je tijekom drugog kvartala tržištem dominirao Huawei. Najveću ulogu u takvom poretku odigrala je, naravno, pandemija jer dok su brojne zemlje zapada dobar dio drugog tromjesečja provele u lockdownu, Kina je već bila na putu oporavka, što je pogodovalo velikoj potražnji za telefonima Huaweija.

Slika nije dostupna SAD popušta: Huawei će moći kupovati američke čipove, ali...

U trećem kvartalu djelomično su se oporavile i brojne druge države koje su izašle iz lockdowna pa je i u njima porasla potražnja za pametnim telefonima, pri čemu dio mobilnih korisnika izbjegava Huawei zbog dobro poznatih problema. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, pad mobilnog tržišta u trećem je kvartalu iznosio samo 1,3 posto, iz isporuku više od 353 milijuna pametnih telefona, objavili su iz IDC-a.

Samsung je tako isporučio više od 80 milijuna uređaja, uz povećanje od skoro 3 posto u odnosu na istu godinu ranije te je južnokorejska kompanija zauzela 22,7 posto tržišta. Huawei s nešto više od 50 milijuna isporučenih telefona drži 14,7 posto tržišta, no broj isporuka u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji je za čak 22 posto. Pred kompanijom su izazovni dani, no utješnim se čine informacije prema kojima će u određenim situacijama Amerikanci ipak popustiti pa će Huawei moći kupovati čipove za pametne telefone (koji nisu povezani s 5G tehnologijom).

Treće mjesto obično pripada Appleu, no u razdoblju između srpnja i rujna, tu je poziciju preuzeo Xiaomi koji je isporučio 46,5 milijuna telefona, uz rast od čak 42 posto i zauzimanje 13,1 posto tržišta. Odlične brojke ostvarene su zahvaljujući velikom porastu za njihovim telefonima u Kini i Indiji. U Appleu koji je pao na četvrto mjesto nisu zabrinuti s tim brojkama. Razlog je jasan - mnogo su čekali predstavljanje novih modela iPhonea koje je ove godine odgođeno za listopad tako da tvrtka očekuje veliki porast prodaje u posljednjem kvartalu. Što se trećeg tromjesečja tiče, isporučili su 41,6 milijuna telefona te su zauzeli nešto manje od 12 posto tržišta. Oko 10 milijuna telefona manje od Applea isporučio je Vivo koji je zabilježio porast od 4,2 posto uz ukupan udio na tržištu od 8,9 posto.

Slika nije dostupna Apple žestoko napada smartphone tržište: Predstavljena čak četiri nova modela iPhonea, svi s podrškom za 5G

S obzirom na to da analitičari očekuju veliku potražnju za Appleovim telefonima, popis prvih pet u posljednjem će kvartalu najvjerojatnije biti drukčiji te bi Apple mogao prestići ne samo Xiaomi, već i Huawei i vratiti se na drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti