Samsung predstavio novu generaciju svojih preklopnih telefona - izdržljiviji, čvršći i zabavniji

Samsung je predstavio nove preklopne uređaje Z Fold4 i Z Flip 4 te slušalice Galaxy Buds2 Pro.

Martina Čizmić | 10.08.2022. / 16:00

Samsung Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4 (Foto: Samsung)

Samsung već tradicionalno u kolovozu predstavlja nove flagship telefone. Do prošle godine taj je termin bio rezerviran za Note seriju, a sad su ga preuzeli preklopni telefoni - Fold i Flip.

Tako su danas predstavljeni Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4, uređaji koji se na prvi pogled ne razlikuju pretjerano od prethodnih verzija preklopnih telefona. No, samo na prvi pogled.  

Samsung Galaxy preklopni pametni telefoni razvijeni su na temeljima naše filozofije otvorenosti i pružaju nove mogućnosti cjelokupnog prilagođavanja – izvana i iznutra. Nastali u suradnji s našim svjetski poznatim partnerima, ovi novi preklopni uređaji nude nevjerojatno mobilno iskustvo koje zadovoljava potrebe najdinamičnijih korisnika. Zahvaljujući našim neprekidnim naporima i liderstvu, popularnost preklopnih uređaja nastavlja rasti. Uspješno smo transformirali ovu kategoriju uređaja iz pionirskog projekta u seriju pametnih telefona za široku upotrebu među milijunima korisnika širom svijeta, rekao je Dr. TM Roh, predsjednik i voditelj MX (Mobile eXperience) Business odjela, Samsung Electronics.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, svaka komponenta dizajna kod oba pametna telefona je detaljno analizirana za stvaranje istinski prilagodljivog iskustva. Galaxy Z Flip4 temelji se na klasičnom preklopnom dizajnu, ali ovog puta s boljom kamerom, većom baterijom i proširenim mogućnostima prilagođavanja. S druge strane, Galaxy Z Fold4, namijenjen poslovnim korisnicima, ovaj put dolazi s unutarnjom kamerom skrivenom ispod površine ekrana.

Galaxy Z Flip4 -  poklopac napokon postaje aktivni dio telefona

Samsung Galaxy Z Flip4 (Foto: Samsung)

Zahvaljujući preklopnom dizajnu korisnici Galaxy Z Flip4 mogu snimati videozapise bez upotrebe ruku ili grupne selfije pod različitih kutovima djelomičnim preklapanjem telefona za aktivaciju FlexCam kamere. FlexCam je optimiziran za najpopularnije društvene mreže, uključujući Instagram, WhatsApp i Facebook pa tako korisnici mogu napraviti selfije direktno putem Cover Screen prednjeg zaslona, korištenjem glavne kamere s unaprijeđenom Quick Shot značajkom. Korisnik također može započeti snimanje visokokvalitetnog videozapisa u Quick Shot načinu rada, a zatim ga jednostavno prebaciti u Flex način rada i nastaviti snimati bez prekida. Prednja kamera ima rezoluciju od 10MP, dok se na stražnjoj strani (odnosno poklopcu) nalaze dvije kamere rezolucije po 12MP - širokokutna i ultra široka kamera. Kamera sad ima 65 posto jači senzor koju pokreće Snapdragon 8+ Gen 1 mobilna platforma. Dolazi u verziji s 8GB RAM-a i 128 - 512GB prostora za pohranu. 

Za razliku od prethodnih verzija na kojima je prednji, mali zaslon na poklopcu bio pasivan i omogućavao je pregled obavijesti, ali je za aktivaciju aplikacija bilo potrebno otvoriti uređaj, s Galaxy Z Flip4 korisnici mogu telefonirati, odgovarati na poruke, otključavati auto pa čak i kontrolirati SmartThings Scene widget bez otklapanja telefona.

Baterija ima kapacitet od 3,700mAh što je nešto više nego prethodna verzija, a podržava i super brzo punjenje (uređaj se može napuniti do čak 50% za oko 30 minuta).

S dizajnerske strane, Galaxy Flip4 dolazi s tanjim mehanizmom preklapanja, izravnatim rubovima, kontrastnim matiranim stražnjim staklom i sjajnim metalnim okvirima. Na odabranim tržištima, korisnici će moći odabrati i Galaxy Z Flip4 Bespoke Edition, koja im omogućuje da odabirom okvira te pokrova na poklopcu i tijelu telefona, stvore vlastiti jedinstveni uređaj. 

Galaxy Z Fold4 - namijenjen onima koji rade u pokretu 

Samsung Galaxy Z Fold4 (Foto: Samsung)

Galaxy Z Fold4 zadržao je svoj prepoznatljiv preklopni dizajn, no dobio je značajke koje povećavaju funkcionalnost, bez obzira na način rada koji je odabran. Ovo je prvi uređaj sa Android 12L, specijalnom verzijom Android operativnog sustava koju je kreirao Google za velike zaslone, uključujući i preklopne uređaje.

Fold4 ima 2 ekrana - unutarnji (odnosno glavni) dijagonale 7,6-inča QXGA+ dinamički AMOLED 2X s Infinity Flex Displayem i frekvencijom osvježavanja od 120Hz te ekran na poklopcu od 6,2-inča HD+ koji je također dinamički AMOLED 2X s frekvencijom osvježavanja od 120Hz.

Kako je naglašeno prilikom predstavljanja, glavna će karakteristika Galaxy Z Fold 4 biti multitasking. Novi Taskbar pruža izgled sličan onom na računalu i nudi pristup svim omiljenim i nedavno korištenim aplikacijama korisnika. Otvorene aplikacije su preglednije i lakše dostupne zahvaljujući novim pokretima povlačenja. Korisnik može jednostavno prebaciti aplikacije s cijelog zaslona na manje prozore koji iskaču ili podijeliti zaslon na pola kako bi još lakše obavljali više stvari istovremeno.

Partnerstvo s tvrtkama Google i Microsoft omogućilo je ugradnju novih mogućnosti. Tako sad Chrome i Gmail podržavaju drag-and-drop funkciju, što korisnicima omogućava da brzo kopiraju i lijepe linkove, fotografije i drugo iz aplikacije u aplikaciju, a Google Meet omogućuje video povezivanje, zajedničko gledanje videa na YouTube platformi ili igranje videoigara putem video poziva. Microsoft Office paket i Outlook koriste prednosti preklopnog zaslona, pružajući više informacija i brže načine interakcije sa sadržajem. Multitasking iskustvo upotpunjeno je i S Pen olovkom, koja omogućava crtanje i izradu bilješki u pokretu uz pojednostavljenu pohranu unutar Standing Cover futrole s pretincem za olovku. Za neoptimizirane aplikacije korisnici mogu kontrolirati uređaj bez prekidanja gledanog sadržaja pomoću nove Flex Mode Touchpad funkcije. Ova funkcija nudi preciznost prilikom zaustavljanja, premotavanja i reprodukcije videozapisa ili zumiranje sadržaja dok je uređaj u Flex načinu rada.

Na poklopcu se nalazi 10MP selfi kamera, a na stražnjoj strani trostruki set koji se sastoji od glavne 50MP širokokutne kamere, 12 MP ultraširoke kamere te 10MP kamere s telefoto lećom. Iz Samsunga kažu kako stražna kamera koristi 30X Space Zoom koji uključuje 3x optički zoom i 30x digitalni zoom sa tehnologijom AI super rezolucije. Za razliku od prethodnih verzija, unutarnja kamera skrivena je ispod zaslona (ima rezoluciju od 4MP). 

Samsung Galaxy Z Fold4 podržava 5G tehnologiju, a za brzinu rada brine se nm Octa-Core procesor i Snapdragon 8+ Gen 1 mobilna platforma. Dolazi u nekoliko inačica - 12 GB RAM-a i 256GB do 1TB prostora za pohranu.

Za čvrstoću samog uređaja brine se Armor Aluminum okvir i mehanizam preklapanja te Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitno staklo na prednjem zaslonu i stražnjem djelu uređaja, a certificiran je i na IPX8.

Galaxy Buds2 Pro - manje nego ikad, ali donose puno bolji doživljaj

Samsung Galaxy Buds2 Pro (Foto: Samsung)

Galaxy Z seriji pametnih telefona pridružuju se i Galaxy Buds2 Pro – nove Samsung bežične slušalice. Za razliku od prethodne verzije, ove su slušalice 15 posto manje i ergonomički dizajnirane da ulaze u svako uho i tamo ostaju. 

Slušalice omogućavaju uživanje u glazbi uz Hi-Fi 24Bit Audio, nudeći visok i dinamičan raspon zvuka, a Samsung kodekom (SSC HiFi), omogućuje kvalitetan prijenos glazbe bez pauze, dok novi koaksijalni dvosmjerni zvučnik čini taj zvuk bogatijim nego ikada prije.

Korisnik može primati pozive u pokretu sa snažnom ANC (Active Noise Cancellation) značajkom kako bi uklonili vanjsku buku. Galaxy Buds2 Pro sada ima Auto Switch značajku koja omogućava lagani prijelaz s omiljene televizijske emisije na primanje telefonskog poziva.

Ako korisnik slučajno izgubi svoje Galaxy Buds2 Pro slušalice dok putuje na posao, SmartThings Find aplikacija sada njihovo lociranje čini bržim i lakšim bez obzira na to jesu li u svojoj futroli ili ne.

Baterija u slušalicama je kapaciteta 61mAh, dok je u kutijici za punjenje baterija od 515mAh. To omogućuje između 5 i 8 sati kontinuiranog slušanja, a uz punjenje u kutijici, moguće je u glazbi uživati između 18 i 29 sati (ovisno o tome je li uključeno automatsko poništavanje buke).

Cijena i dostupnost

Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 i Galaxy Buds2 Pro na hrvatskom tržištu bit će dostupni za prednarudžbe od 10. kolovoza. Galaxy Z Fold4 512 GB stajat će 14,999 kuna (verzija 256GB tisuću kuna manje), Galaxy Z Flip4 5G 256 GB 8,499 kuna, dok ćete za Galaxy Buds2 Pro morati izdvojiti 1,699 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti