Samsung predstavio novu smjernicu tehnološkog razvoja „Age of Experience“

Samsung je predstavio tehnološka iskustva prilagođena čovjeku – robota za osobnu brigu, dom budućnosti kojeg pokreće umjetna inteligencija te pametni grad temeljen na IoT i 5G tehnologiji.

Martina Čizmić | 11.01.2020. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung je na sajmu CES 2020 predstavio novu strategiju pod nazivom „Age of Experience“. H.S. Kim, predsjednik Samsung Consumer Electronicsa, najavio je desetljeće inovativnosti temeljeno na svakodnevnim potrebama čovjeka. Ideja strategije je neprimjetno spajanje hardvera i softvera u stvaranju personaliziranog iskustva koji život čini jednostavnijim.

Age of Experience će promijeniti način na koji se korisnici brinu o sebi i svojim obiteljima, prilagođavaju svoje domove individualnim potrebama te pritom izgrađuju sigurnije i održive pametne gradove. Predstavljena su najnovija postignuća na području inteligentne robotike, umjetne inteligencije, 5G mreže te edge računarstva. U „eri jedinstvenog iskustva“ trebamo preispitati prostor u kojem se nalazimo i u kojem možemo prilagoditi naš raznoliki i evoluirajući način života. Ono što čini Samsungov pristup jedinstvenim je činjenica da se vodimo izrazito jasnom filozofijom temeljenom na stvaranju inovacija za svakodnevne potrebe korisnika, izjavio je H.S. Kim.

U središtu Samsungove vizije usmjerene na ljude personalizirana je osobna briga kojom se pospješuje zdravlje i blagostanje korisnika. Na području zdravstvene njege, tvrtka je surađivala s Kaiser Permanente kompanijom kako bi razvila kućnu digitalnu srčanu rehabilitaciju koja se može povezati sa Samsungovim pametnim satom putem Blutetootha. Samsungova HeartWise aplikacija obavijestima podsjeća pacijente na vježbanje, prikuplja podatke te prikazuje brzinu otkucaja srca prilikom vježbanja. Podatci se automatski prenose putem pametnog telefona zdravstvenom osoblju u ustanovama kako bi mogli pratiti pacijentov napredak te pravovremeno reagirati.

Predstavljen je i Ballie, maleni kotrljajući robot koji korisnika razumije, podupire te aktivno reagira na njegove potrebe oko kućanskih obaveza. Njegove prednosti su umjetna inteligencija koja omogućuje ulogu sportskog asistenta te prenosivo sučelje koje pronalazi rješenja na dinamične upite korisnika. Sve opcije održavaju podatkovnu privatnost korisnika prateći standarde.

Slika nije dostupna Ima kameru, prati vas u stopu i sve snima: Upoznajte Samsungovu "Lopticu"

Uz mogućnosti bogatog iskustva pametnog doma, kojeg pokreću najnovije tehnologije poput umjetne inteligencije, senzora i analize podataka, Samsung je predstavio i GEMS tehnologiju (Gait Enchancing & Motivating System). Na njoj je dao uvid u upotrebu naočala proširene stvarnosti za vježbanje s osobnim trenerom, planinarenje pa čak i šetanje pod vodom iz dnevne sobe.

Samsung je predstavio i kulinarske tehnologije gdje uređaji preuzimaju ulogu kuhinjskih pomagača kao osobnog kuhara, nutricionista te asistenta za kupnju u jednom. Inteligencija i inovativnost uređaja omogućavaju radnje, kao što su sugestije oko recepata i plana prehrane. Samsung je najavio i platformu za vrtno uzgajanje proizvoda kod kuće te Bot Chefa, robotskog asistenta za pripremu obroka.

 

Sigurniji i održiviji gradski život u pametnim gradovima

S trendom globalne urbanizacije u vidu, Samsung je predstavio svoju viziju pametnog grada pokrenutog pametnim uređajima, sustavima i prikupljenim podatcima koji čine urbani život sigurnijim i jednostavnijim. Koristeći se IoT tehnologijom koju je moguće implementirati na svim vrstama zgrada, Samsungovi glavni ciljevi su ušteda energije, redukcija štetnih emisija te očuvanje održivosti kako stanovništvo raste. Pametne zgrade će tako svojim korisnicima moći pozvati lift, isključiti svjetla, dogovarati dostave, automatski zatražiti kućanski popravak ili provjeriti dostupnost slobodnih mjesta na parkingu uz pomoć jednog dodira na zaslonu ili glasovne naredbe.

Tijekom predstavljanja, H.S. Kim naglasio je fokusiranost kompanije na stvaranje tehnologije koje će stvoriti ljepše mjesto za život prema tri ključne smjernice: sigurnost i privatnost, tehnologija za opću dobrobit te građanka prava. Kim je jasno izrazio da je sigurnost i privatnost korisnika glavni prioritet u razvoju nove tehnologije: „Samsung nikada neće dijeliti podatke s trećim strana bez direktnog pristanka korisnika. Nastavit ćemo s transparentnim upravljanjem podatcima i njihovim prijenosom unaprjeđenjem našeg sustava zaštite s ugrađenom umjetnom inteligencijom, edge računarstvom i blockhain tehnologijom“. Tako će Samsung Knox, Samsungova platforma za digitalnu zaštitu, nastaviti proširivati svoj opseg uređaja – od mobitela i televizora do kućnih uređaja i šire.

Kako bi doprinijeli uspostavljanju jednakih mogućnosti za sve, Samsung je najavio nove tehnologije, kao što je Relumino koji će olakšati svakodnevni život slabovidnima, zatim IGNIS, alat koji čini posao vatrogasaca sigurnijim te GEMS koji olakšava kretanje osobama s invaliditetom i starije dobi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti