Samsung, Spin Digital i SES prikazali 8K sadržaj putem satelita

U prvoj demo izvedbi u Europi, 8K signal izravno se emitira na televizoru ravnog zaslona

Martina Čizmić | 01.06.2019. / 11:39

QLED televizor 8K (Foto: Samsung)

Samsung, Spin Digital i SES, kao vodeći pružatelj satelitskih prijenosnih signala, po prvi su put u povijesti Europe izravno emitirali 8K signal na televizoru ravnog zaslona. Ovaj 8K sadržaj emitiran je putem satelita Astra, pri čemu je Spin Digital osigurao stručno znanje kod kodiranja visokokvalitetnih 8K signala, SES širokopojasne veze za prijenos tog signala, a Samsung 8K televizor ravnog zaslona koji je primao, dekodirao i izravno prikazivao signal.

„Samsung je u potpunosti predan razvoju budućeg tržišta za 8K televizore, a ova demonstracija održivosti na satelitskoj platformi SES-a važan je korak prema tom cilju", rekao je John Adam, voditelj odjela za poslovni razvoj i industrijska pitanja tvrtke Samsung Research UK.

U rezoluciji od 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj sa 50 sličica u sekundi kodirala je tvrtka Spin Digital pomoću HEVC uređaja za kodiranje pri brzini prijenosa od 70 Mbps, što je dovoljno za visokokvalitetno emitiranje. Zatim je taj signal prenio SES preko pojedinačnog 33 MHz transpondera koristeći DTH parametre emitiranja. Samsungov 8K Q950RB QLED televizor s dijagonalom zaslona od 82 inča izravno je primio ovaj signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa koji su specifični za potrebe ove demonstracije. Ovaj Samsung premium televizor i dalje je u procesu proizvodnje, a uskoro će biti dostupan diljem Europe. Osim što prikazuje HDR sadržaj, odlikuje se osvjetljenjem od 4000 nita, HEVC 50/60 fps video dekoderom kompatibilnim sa 8K sadržajem te najnovijim HDMI sučeljem.

„Suradnja sa SES-om pomaže definirati kompresiju i kvalitetu postavljanja novog 8K formata, u potpunosti iskorištavajući sve potencijale HEVC tehnologije kodiranja. Naš sljedeći korak je osigurati sličnu kvalitetu i kompresiju za prijenos uživo 8K HEVC-a“, rekao je Maurice Alvarez-Mesa, generalni direktor Spin Digitala.

Tomas Vrid, potpredsjednik Sektora za nove tehnologije i standarde tvrtke SES Video, istaknuo je kako se svi moramo pripremiti za budućnost kako bismo poboljšali kvalitetu korisničkog iskustva te postavili standard za satelitski prijenos 8K signala.

Kvalitetan prijenos 8K sadržaja prikladan za emitiranje kroz više video formata zahtijeva učinkovito kodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturu. Iako će tehnologija kompresije postati učinkovitija u sljedećih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da su sateliti već sada u mogućnosti pouzdano osigurati brzine prijenosa potrebne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti