Samsung više ne proizvodi svoje telefone u Kini

Još je jedan proizvođač pametnih telefona, Sony, najavio zatvaranje svoje tvornice u Pekingu te preseljenje proizvodnje na Tajland.

Martina Čizmić | 03.10.2019. / 11:15

Samsung (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Samsungovi pametni telefoni i službeno više neće nositi oznaku "Made in China". Kako je priopćeno iz Samsunga, ugasili su i posljednju tvornicu u južnom gradu Huizhou, nakon što su sredinom godine morali drastično smanjiti proizvodnju.

Kako pojašnjavaju, odluka o povlačenju proizvodnje iz Kine posljedica je snažne konkurencije u toj zemlji. Kinesko tržište je veoma specifično jer Kinezi ili kupuju jeftine domaće marke pametnih telefona ili se pak odlučuju na skupe telefone Applea i Huaweija. Povlačenje proizvodnje iz Kine ne znači i povlačenje Samsunga s kineskog tržišta. Kako su pojasnili, proizvodna oprema će biti preseljena u druge tvornice, ovisno o potrebama.

No ključnu su ulogu u povlačenju Samsungove proizvodnje iz Kine odigrali i sve viši troškovi rada te usporavanje kineskog gospodarskog rasta koje je u proteklih nekoliko godina iz te zemlje otjeralo nekoliko velikih svjetskih proizvođača.

Tako je još jedan proizvođač pametnih telefona, Sony, najavio zatvaranje svoje tvornice u Pekingu te preseljenje proizvodnje na Tajland.

Zanimljivo, jedan od najvećih konkurenata Samsungu, Apple, odlučio je, unatoč trgovinskom ratu, nastaviti s proizvodnjom svojih pametnih telefona u Kini.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti