Samsung želi kupiti BlackBerry?

U Samsungu su i u prošlosti razmišljali o kupovini BlackBerryja, a sada su navodno ponudili 7,5 milijardi dolara za preuzimanje kompanije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2015. / 12:01

Samsung želi kupiti BlackBerry?

Problemi BlackBerryja (odnosno Research In Motiona kako je bilo prvotno ime ove kompanije) počeli su nakon predstavljanja iPhonea kada je sve veći broj korisnika zamijenio svoje dotadašnje telefone s hardverskim tipkovnicama i počeo koristiti iPhone, odnosno Androide. Ova se kompanija pokušala spasiti prije dvije godine kada su predstavili nove telefone i novu verziju operativnog sustava, no nisu postigli očekivani uspjeh te su nakon toga počele priče o prodaji kompanije. Među onima koji su bili najviše zainteresirani za kupovinu BB-a spominjali su se Lenovo i Samsung, no očekivana prodaja na kraju je ipak propala, a BlackBerry se okrenuo unutarnjoj konsolidaciji i razvoju novih telefona poput prilično čudnog Passporta i Classica.

Čini se da i dalje postoji veliki interes za kupovinom ove kompanije te su jučer brojni mediji objavili kako je za preuzimanje BlackBerryja zainteresiran Samsung. I ova je kompanija u posljednje vrijeme upala u velike probleme (smanjenje zarade i broja isporučenih pametnih telefona) te mnogim tržišnim analitičarima nije jasno na koji bi im način BlackBerry mogao pomoći u izlasku iz krize koja traje oko godine dana. Jedan od razloga mogli bi biti brojni patenti koje BlackBerry posjeduje (iako u posljednje vrijeme više ne čitamo o brojnim tužbama mobilnih kompanija vezanim uz kršenje patenata, Samsung i Apple već se godinama tuže te pokušavaju zabraniti prodaju konkurentskih mobilnih uređaja), a drugi razlog mogla bi biti sigurnost. Nakon hakiranja Sonyja i velikih problema s kojim se ova kompanija suočila zbog napada koji je navodno djelo hakera iz Sjeverne Koreje, sigurno je da će brojne kompanije povećati ulaganje u sigurnost u 2015. godini. BlackBerryjevi telefoni (i njihovi BES servisi) smatraju se sigurnijim od konkurentskih telefona te su ove dvije kompanije krajem prošle godine potpisale sporazum prema kojem bi se BlackBerryjevi servisi mogli koristiti za upravljanje Samsungovom Knox platformom.

Na Reutersu kažu kako je Samsung za preuzimanje BlackBerryja ponudio oko 7,5 milijardi dolara, a nakon objave te informacije cijena dionice ove kompanije porasla je za skoro trideset posto, no uskoro je uslijedio odgovor iz BlackBerryja koji je ponovno spustio cijenu dionice. Naime, u BB-u kažu kako nisu u pregovorima sa Samsungom, a izvor povezan s ljudima u BlackBerryju rekao je novinarima Toronto Globe and Maila kako kompanija trenutno nije na prodaju, no pitanje je hoće li se predomisliti ako u Samsungu u budućnosti ponude veću svotu novca.  

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti