SAP predstavio novo poslovno rješenje prilagođeno malim i srednjim tvrtkama na hrvatskom tržištu

Proces implementacije traje kraće nego je to obično kod sličnih sustava, a u prosjeku je to 3-4 mjeseca.

Martina Čizmić | 10.02.2021. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SAP je na virtualnoj konferenciji predstavio svoje novo poslovno rješenje, koje je prilagođeno za hrvatsko tržište. Radi se o SAP Business ByDesign poslovno informacijskom sustavu (ERP) za srednje velike i male tvrtke, koji je sjajno primljen u poslovnim krugovima širom svijeta, konačno je spreman i za hrvatsko tržište.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, bilo je potrebno gotovo godinu dana predanog rada konzultanata i programera konzultantske kuće b4b iz Zagreba i SAP-a, kako bi se stvorila SAP Business ByDesign verzija za Hrvatsku. Ovo ERP rješenje u oblaku kroz svoje integrirane module pokriva sva ključna područja poslovanja tvrtke od prodaje i servisne službe, ljudskih potencijala, financija, računovodstva, kontrolinga i nabave, do proizvodnje, skladišta, distribucije i upravljanja projektima, uz iznimno moćne funkcionalnosti analitike i izvješćivanja o svim navedenim područjima.

U ovu godinu smo ušli s ambicioznim planom razvoja portfelja i kompetencija vezanih uz nova rješenja koja vidimo kao okosnicu našeg poslovanja u godinama ispred nas. Nitko naravno u tom trenutku nije mogao ni pomisliti s kojim neočekivanim vanjskim utjecajima ćemo se svi suočiti. Neizmjerno sam sretan što unatoč svim poteškoćama nismo odustali od našeg plana razvoja već smo uz iznimnu upornost i posvećenost ostvarili sve ciljeve razvoja među kojima SAP Business ByDesign ima posebno mjesto. Dovođenje SAP Business ByDesign na hrvatsko tržište, kroz lokalizaciju i naše partnerstvo za SAP Business ByDesign, je veliko postignuće za našu tvrtku, ali vjerujem i značajan doprinos daljnjem unapređenju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, izjavio je Sanjin Katinić, predsjednik uprave tvrtke b4b.

SAP Business ByDesign je "mlađi brat" SAP S/4 HANA ERP sustava i jedno od najnovijih i najnaprednijih rješenja iz SAP portfelja. Dok je S/4 HANA namijenjen velikim poslovnim sustavima, Business ByDesign je rješenje za srednje velike do manje tvrtke koje imaju od 5 do 1000 korisnika sustava. Prikladan je za korištenje u podružnicama velikih kompanija koje zbog veličine ovih podružnica ne planiraju implementaciju SAP ERP/SAP S/4HANA sustava u podružnice. Business ByDesign je prilagođen korištenju na svim vrstama mobilnih platformi. U lokaliziranoj verziji sadrži i cjelovit set funkcionalnosti koje proizlaze iz zakonom definiranih pravila poslovanja u Hrvatskoj (porezne evidencije, financijske izvještaje, kontni plan, učitavanje bankovnog izvoda i knjiženje, datoteke plaćanja, fiskalizaciju i obračun putnih naloga). Pored navedenog, SAP Business ByDesign je sada, uz najraširenije svjetske jezike, moguće koristiti i na hrvatskom jeziku.

Jako smo sretni što je zahvaljujući sjajnoj suradnji s našim izvrsnim partnerom, tvrtkom b4b, lokalna verzija našeg jedinstvenog ERP rješenja u oblaku, SAP Business ByDesign postao dostupan brzorastućim srednjim tvrtkama na hrvatskom tržištu. Ovo rješenje isporučuje se po pristupačnoj cijeni i predstavlja paket koji se brzo implementira. Našim cjelovitim rješenjem koje nudi analitiku u stvarnom vremenu omogućujemo hrvatskim malim i srednjim poduzećima da donose odluke temeljene na podacima. Također osnažujemo mala i srednja poduzeća da se digitalno transformiraju i pružamo im odličan temelj za budući rast, rekla je Anita Lacmanović, generalna direktorica SAP-a Hrvatska, koja je, uz to, naglasila da je MPG d.o.o., vodeća prodajna i marketinška agencija u jugoistočnoj Europi, koja pruža usluge u 8 zemalja s uredima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, među prvim kupcima koji su već implementirali SAP Business ByDesign u regiji.

SAP je prepoznat kao lider te je prihvaćan kao benchmark u industriji, zbog čega smo i mi u MPG-u dugo razmišljali o njegovoj implementaciji. Zbog visine ulaganja nismo mogli opravdati tu investiciju, sve do trenutka kada nam je b4b prezentirao SAP Business ByDesign, rješenje koje je prilagođeno prema našim mogućnostima i potrebama te je pakirano na način da možemo postati njihov korisnik. Sustav nam omogućava da u bilo kojem trenutku imamo potpuniji uvid u naše poslovanje, što omogućuje kvalitetnije donošenje odluka, stvaranje novih vrijednosti te konkurentsku prednost na tržištu, izjavio je Joe Bašić, vlasnik i direktor tvrtke MPG.

SAP Business ByDesign sada koristi više od 8.400 tvrtki u svijetu koje kroz njega godišnje obrade 890 mil. financijskih dokumenata, 36 milijuna prodajnih narudžbi, 8,2 milijuna proizvodnih naloga i realiziraju 1,8 milijuna projekata. Tvrtka MPG d.o.o. prva je implementirala najnoviji sustav. Riječ je o rješenju u oblaku i koristi se kao usluga (aplikacija kao usluga - SaaS) što korisnika oslobađa obveze osiguranja infrastrukture za smještaj aplikacija. Time se bitno pojednostavnjuje implementacija i korištenje sustava uz značajno smanjenje razine potrebnih investicija u sustav i optimiziranje ukupnog troška za krajnjeg korisnika. Sustav dolazi s bogatom bazom implementiranih poslovnih „end-to-end“ procesa temeljenih na najboljim praksama uspješnih tvrtki iz cijelog svijeta, naročito iz Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Stoga proces implementacije traje kraće nego je to obično kod sličnih sustava, a u prosjeku je to 3-4 mjeseca.

Kako su se iz SAP-a pohvalili, i prije službenog lansiranja, počeli su dobivati brojne upite za ovo poslovno rješenje, a u planu je i širenje ponude na zemlje u regiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti